Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ

 

Ύστερα από συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, φαίνεται πως θα είναι έτοιμος για υπογραφή οικονομικής συνεργασίας, το ύψος της οποίας φτάνει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Προσγειώθηκα πριν μια ώρα στη Ρώμη. Αναμένω να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις και να εξερευνήσω τις δυνατότητες», δήλωσε στο Twitter αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο ο Ραχόνι. Θα υπογράψουν οικονομικές συμφωνίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν συνεργασία στον τομέα κατασκευής πλοίων, με την εταιρία Fincantieri, στον τομέα του χάλυβα με την εταιρία Danieli, αλλά και στον τομέα φυσικού αερίου με την εταιρία Saipem.

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας υδρογονανθράκων Eni, η οποία είναι επίσης ιταλική. Τονίζεται χαρακτηριστικά πως ο τομέας του πετρελαίου, είναι ο σημαντικότερος όλης της συνεργασίας. Επίσης, η αεροπορική Alitalia, με σχετική ανακοίνωση της, γνωστοποίησε πως θα υπάρχει καθημερινή αεροπορική ανταπόκριση με την Τεχεράνη, θέλοντας να στηρίξει τις δραστηριότητες Ιταλών επιχειρηματιών αλλά και το «χώρο» του τουρισμού.

Εκτός από τις ανωτέρω οικονομικές συμφωνίες, αναμένεται να υπογραφούν πρωτόκολλα για οικονομική συνεργασία στους τομείς των τροφίμων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ιατρικής έρευνας.Αν οι υπογραφούν όλες αυτές οι συμφωνίες και η οικονομική συμμαχία λάβει σάρκα και οστά, τότε το Ιράν θα έχει καταφέρει να διεισδύσει στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου