Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

 

Η δέσμευση Ιρανών αξιωματούχων ότι θα επεκτείνουν το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων θέτουν μια δοκιμασία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει απειλήσει ότι θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, ακόμη και αν τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην Τεχεράνη αναμένεται να αρθούν, βάσει της συμφωνίας-ορόσημο που υπεγράφη τον Ιούλιο μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1.

«Όσο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ, θα συνεχίζουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα μας κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων» δήλωσε ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.«Δεν έχουμε αρκετό χώρο για να αποθηκεύσουμε τους πυραύλους μας. Όλες οι αποθήκες και οι υπόγειες εγκαταστάσεις μας είναι γεμάτες», τόνισε. 

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Χοσεΐν Ντεχκάν εξήγγειλε πως η Τεχεράνη θα ενισχύσει το πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων και σημείωσε πως το Ιράν δεν συμφώνησε ποτέ σε περιορισμούς του προγράμματος του, «Το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων δεν ήταν ποτέ το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικάνους και δεν θα γίνει ποτέ», επισήμανε, σύμφωνα με τον ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Press TV.

Τα «εμπρηστικά» σχόλια αποτελούν μια πρόκληση για την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζουν να άρουν σχεδόν όλες τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε στην Βιέννη η Ισλαμική Δημοκρατία με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη πρέπει να μην κατέχει υλικά που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Όμως, η Τεχεράνη προχώρησε σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου τον Οκτώβριο, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και παραβιάζει το εν ισχύ ψήφισμα του ΣΑ του 2010, σύμφωνα με το οποίο όλες οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί στο Ιράν. Ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Αμπάς Αρακτσί για την πυρηνική συμφωνία (γνωστή και ως JCPOA), δήλωσε την Πέμπτη πως η δοκιμή του Οκτωβρίου δεν παραβιάζει την συμφωνία του Ιουλίου. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν περιλαμβάνει κανέναν όρο για την μείωση του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν και την Πέμπτη έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της χώρας του να επεκτείνει το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ.Το αδιέξοδο έχει μετατραπεί σε μια διπλωματική και πολιτική δοκιμασία από κοινού για την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, καθώς η προθεσμία για την άρση των κυρώσεων που προβλέπει η συμφωνία της Βιέννης, πλησιάζει.

Στις αρχές του 2016, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναμένεται να αποδεσμεύσουν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας την πρόσβαση σε ιρανικές εταιρείες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τερματίζοντας παράλληλα τους απαγορευτικούς όρους που εμπόδιζαν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον εταιρειών στο εξωτερικό και προσώπων που φέρονται να ενέχονται στο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, όπως δήλωσαν πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η ανακοίνωση για την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ προγραμματιζόταν για την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.Το Ιράν υποστηρίζει πως η επιβολή νέων κυρώσεων θα τορπιλίσει την συμφωνία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου