Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

Στην Ελλάδα ψάχνουμε «ισοδύναμα» την ώρα που άλλες «μικρές» χώρες όπως το Ισραήλ απλά οδηγούν την παγκόσμια οικονομία βάσει εθνικού πλάνου.

Πρωτοπόρος αποδεικνύεται το Ισραήλ στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), επενδύοντας ετησίως (με μικρές διακυμάνσεις) το 4,2$ του ΑΕΠ του, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Δεύτερη στην σχετική λίστα η Ιαπωνία, με ποσοστό 3,5%, ενώ τρίτη κατατάσσεται η Γερμανία με 3%. Εκτός βάθρου οι ΗΠΑ, με 2,8% με Γαλλία και Κίνα να ακολουθούν, με 2,2% και 2% αντίστοιχα.

Η R&D αποτελεί κινητήρια δύναμη του τεχνολογικού κυρίως τομέα, όμως τα υψηλά ποσά που απαιτούνται εμποδίζουν πολλές φορές τους επιστήμονες, καθιστώντας έτσι άμεση ανάγκη την χρηματοδότηση τους από το κράτος.

Η χώρα που αυτοαποκαλείται startup nation, όχι απλώς επένδυσε στην ιδέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, αλλά έχει σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη παρουσία στον Nasdaq μετά την Αμερική.

Από το 1985 με την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης και επί τρεις συνεχείς δεκαετίες, το Ισραήλ στηρίζει την ανάπτυξή του στην ιδέα της καινοτομίας, επιτυγχάνοντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 4% κάθε χρόνο, που του επέτρεψαν να μειώσει το δημόσιο χρέος από το 160% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, στο 67% το 2014…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου