Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ – ΙΡΑΝ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡ

 

Τα χρηματιστήρια στις πετρελαϊκές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου κατέγραψαν μεγάλη πτώση την Κυριακή, με αυτά στο Ντουμπάι και το Κατάρ να κάνουν «βουτιά» 6% το καθένα, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού και της προοπτικής της επιστροφής του Ιράν στην αγορά πετρελαίου.

Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 4,5% και αυτό του Κουβέιτ κατά 2,3%. Η άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, μετά την έναρξη, χθες, της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, θα επιτρέψει η επιστροφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην αγορά πετρελαίου, η οποία είναι ήδη κορεσμένη από πληθώρα προσφοράς.

Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το μεγαλύτερο των αραβικών χωρών, κατέγραψε πτώση 6,5% λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της «βουτιάς» που κατέγραψαν τα άλλα χρηματιστήρια του Κόλπου, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού και της προοπτικής της επιστροφής του Ιράν στην αγορά πετρελαίου.

Ο βασικός δείκτης Tadawul All-Shares που άνοιξε με πτώση 5,5%, μερικά λεπτά αργότερα σημείωσε απώλειες 300 και πλέον μονάδων (-6,5%) υποχωρώντας κάτω από το συμβολικό όριο των 5.500 μονάδων, με όλους του τομείς να είναι στο κόκκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου