Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ΑΠΛΑ ΚΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ...

 

Πρόταση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) για έρευνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς απέρριψε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο βουλευτής του ΜΗΡ Ουμίτ Οζντάγ είπε πως η τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις αποδεχόμενη την έννοια "συνιστώσα πολιτεία" αντί "ιδρυτικό κράτος" επέτρεψε τη δημιουργία ενός πολιτικού και νομικού επιπέδου που θα οδηγήσει τους Τ/κ σε θέση μειονότητας. Ισχυρίστηκε πως η ε/κ πλευρά “όπως πάντα είναι επιθετική και τηρεί μια στάση με την οποία δεν γνωρίζει τα όριά της”. Κατηγόρησε επίσης της ε/κ πλευρά ότι δεν βλέπει τους Τ/κ ως ίσους αλλά ως μια μειονότητα από την οποία θέλει να απαλλαγεί, κατά την έκφρασή του.

Ο βουλευτής του ΜΗΡ κατηγόρησε και την τ/κ αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για ανεπάρκεια και απειρία, λέγοντας ακόμη ότι η αντίληψή της είναι "ό,τι γλιτώσουμε είναι όφελος". Σύμφωνα με τον βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Επέκρινε και την τουρκική κυβέρνηση λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, όπως είπε, και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να θυσιάζεται η ύπαρξη εντός τουρκικού κράτους για χάρη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

"Το γεγονός ότι όλα αυτά στο μυαλό της Άγκυρας είναι μπερδεμένα και δεν είναι καθαρή η προσέγγισή της κυβέρνησης, δυστυχώς θέτει τις διαπραγματεύσεις σε δυσκολότερη θέση", είπε ο Ουμίτ Οζντάγ. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΡ Γιλντζί Σεφερίνογλου μιλώντας εναντίον της πρότασης του ΜΗΡ ανέφερε ότι οι εντατικές επαφές στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αποδεικνύουν ότι το Κυπριακό μπήκε σε μια κρίσιμη περίοδο και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά απόψεων στο περιουσιακό. Ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με ευαισθησία τη διαδικασία.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζτούρκ Γιλμάζ μιλώντας υπέρ της πρότασης είπε ότι είναι φυσικό να συζητούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση θέματα σχετικά με την Κύπρο. Κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα οδικό χάρτη για το Κυπριακό. "Δεν αναγνωρίζω την ε/κ διοίκηση αλλά δεν κάνουμε αυτά που χρειάζονται για την μη αναγνώρισή της", είπε ο Οζτούρκ Γιλμάζ και πρόσθεσε: "Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει λύση; Είναι δύσκολο να υπάρξει λύση". Ανέφερε ακόμα ότι η ε/κ πλευρά ζητά εδάφη τα οποία είναι πέραν και από το σχέδιο Ανάν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου