Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ISIS ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

 

Νέοι προβληματισμοί σχετικά με την ασφάλεια στις πτήσεις προκύπτουν λόγω πληροφοριών περί προσπαθειών από πλευράς του ISIS να αναπτύξει δικό του σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Jane's, το Sky News μετέδωσε εικόνες που δείχνουν τζιχαντιστές να προσπαθούν να μετατρέψουν πύραυλο αέρος- αέρος (για χρήση από μαχητικά εναντίον άλλον αεροσκαφών) σε αντιαεροπορικό σύστημα.

Το Sky ανέφερε ότι το υλικό έφτασε στα χέρια του από Σύριους αντάρτες οι οποίοι το βρήκαν πάνω σε εκπαιδευτή του ISIS που προσπαθούσε να φτάσει στην Τουρκία.

Όπως σημειώθηκε, οι εικόνες αυτές δείχνουν πως τζιχαντιστές ειδικοί σε θέματα όπλων στο «τζιχαντιστικό πανεπιστήμιο», στην συριακή πόλη της Αλ Ράκα, έχουν βρει τρόπο να αξιοποιήσουν «χιλιάδες πυραύλους τους οποίους οι δυτικές κυβερνήσεις θεωρούσαν πλέον αχρηστευμένους λόγω παλαιότητας», κατασκευάζοντας νέες θερμικές μπαταρίες.

Αν και στις εικόνες δεν φάνηκε ολοκληρωμένος πύραυλος, διακρίνεται τμήμα καθοδήγησης πυραύλου R-13 (AA-2 “Atoll”): Πρόκειται για το σοβιετικό αντίγραφο του δυτικού, μικρής εμβέλειας πυραύλου AIM-9 Sidewinder. Θεωρείται ότι πρόκειται για έκδοση του R-13M που αποκτήθηκε από τα αποθέματα μιας από τις συριακές βάσεις οι οποίες έπεσαν στα χέρια των ανταρτών τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει το Jane's, η θερμική μπαταρία του Sidewinder θα ήταν δύσκολο να αλλάξει, καθώς αποτελεί βασικό τμήμα του συστήματος εντοπισμού στόχου – και εκτιμάται ότι αυτό ισχύει και για τον R-13. Σημειώνεται ότι αντίστοιχης φιλοσοφίας (χρήση ειδικής έκδοσης του AIM-9 ως αντιαεροπορικού πυραύλου) ήταν και το παλαιό αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Chaparral.

Οι θερμοανιχνευτικοί πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών, και χαρακτηρίζονται από υψηλή ακρίβεια εάν και εφόσον «λοκάρουν» τον στόχο τους.

Στα άλλα όπλα που αναπτύσσονται, σύμφωνα με το Sky, περιλαμβάνονται πλήρως λειτουργικά τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα για χρήση ως μη επανδρωμένες κινητές βόμβες, που έχουν μέσα κούκλες με θερμοστάτες, προκειμένου να παράγεται θερμικό σήμα που αντιστοιχεί σε άνθρωπο- έτσι ώστε να παραπλανώνται οι αισθητήρες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει μαχητές για να είναι σε θέση να πραγματοποιούν οι ίδιοι επιθέσεις, αλλά και να είναι σε θέση να εκπαιδεύουν άλλους. Η συλλογή των βίντεο που βρέθηκαν πάνω στον προαναφερθέντα μαχητή υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα γίνεται πιο συστηματικά και πιο οργανωμένα από ό,τι πιστευόταν ως τώρα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου