Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ;

 

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενές σχέσεις που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πώληση πετρελαίου. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τη χώρα καθώς πολύ σύντομα το βασίλειο μπορεί να καταρρεύσει, υποστηρίζουν αναλυτές.

«Η Σαουδική Αραβία δεν είναι ένα κράτος. Μπορεί να περιγραφεί με δύο τρόπους: Ως μια ασταθής φατρία για έξυπνες μπίζνες ή ως μια διεφθαρμένη οντότητα που μοιάζει περισσότερο με εγκληματική οργάνωση σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη» αναφέρουν διπλωμάτες κοινό τους άρθρο στο The Atlantic.com

Οι αναλυτές εξηγούν πως το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτελεστική εξουσία μιας οικογενειακής επιχείρησης που μετατρέπει το πετρέλαιο σε χρήματα και «αγοράζει» πολιτική δύναμη. Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στη συνεργασία όσο ο βασιλιάς Σαλμάν μπορεί να διατηρεί αυτή την εξουσία. Όμως το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου και η πιθανή πώληση της Aramco που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου, είναι δείγματα έκτακτης ανάγκης για… μετρητά.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μπροστά από τρία σενάρια. 

Το πρώτο είναι μια ενδοοικογενειακή μάχη που θα είναι καταστροφική. 

Το δεύτερο ενδεχόμενο, είναι ο καταστροφικός πόλεμος με άλλο κράτος καθώς τόσο η εισβολή στην Υεμένη, η επικείμενη εισβολή στη Συρία και η ένταση με το Ιράν, δείχνουν ότι οι Σαουδάραβες «τα χάνουν». 

Το τρίτο, είναι μια εξέγερση μέσα στην ίδια τη Σαουδική Αραβία από τους πολίτες της που βρίσκονται υπό απίστευτη καταπίεση.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να χάνουν τον «έλεγχο» στην περιοχή καθώς παρατηρούν κράτη να διαλύονται διαδοχικά. Ωστόσο θα έπρεπε να προετοιμαστούν για πιθανή κατάρρευση του βασιλείου και την αναθεώρηση των διμερών σχέσεων, καταλήγει το άρθρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου