Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

 

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ «μετριοπαθείς»τζιχαντιστές στη Συρία, που χάνουν σε όλα τα μέτωπα αποδεκατισμένοι από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις του συριακού στρατού και των Κούρδων του YPG, ζήτησαν ανακωχή δύο ή τριών εβδομάδων με την προϋπόθεση η Ρωσία να σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται στη Γενεύη.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η συμφωνία σε μια ανακωχή θα μπορούσε να είναι ανανεώσιμη και να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Το ζήτημα της ανακωχής έχει τεθεί και στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.  Παράλληλα, η αποδοχή ανακωχής έχει διασυνδεθεί με τον τερματισμό των αποκλεισμών, την απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά μήκος της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα. Οι τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα είναι ανάμικτοι με τις ένοπλες ομάδες της λεγόμενης «μετριοπαθούς» ισλαμιστικής αντιπολίτευσης. Στο Χαλέπι, για παράδειγμα, όπως και σε άλλα μέτωπα της βορειοδυτικής Συρίας, οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα μάχονται δίπλα δίπλα με τους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Πώς λοιπόν εξαιρείται η Αλ Κάιντα από την ανακωχή, όταν η Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από τους «μετριοπαθείς»; Μήπως η ανακωχή αυτή ζητείται τώρα, που ο στρατός της Συρίας και οι Κούρδοι σαρώνουν τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές και οι μισθοφόροι της Τουρκίας, που παριστάνουν τη συριακή αντιπολίτευση, θέλουν δύο ή τρεις εβδομάδες ανακωχή για να ανασυνταχθούν και να συνέλθουν;

Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, στηρίζοντας τον στρατό του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ που έχανε συνέχεια έδαφος στα μέτωπα της βορειοδυτικής Συρίας από τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές. Ωστόσο, η κατάσταση τώρα, έχει αλλάξει, καθώς οι πολεμικές ισορροπίες στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι υπέρ των δυνάμεων του συριακού στρατού. 

Οι μισθοφόροι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας τζιχαντιστές, που παριστάνουν τη «μετριοπαθή» ισλαμιστική αντιπολίτευση της Συρίας, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συμφωνούν στην «πιθανότητα» προσωρινής ανακωχής, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν εγγυήσεις, ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, θα γίνει άρση των αποκλεισμών και θα επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα.

Οι διαφορετικές ομάδες της ισλαμικής τουρκόφιλης αντιπολίτευσης, «συμφώνησαν με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας προσωρινής ανακωχής, η οποία θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης», τονίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής Υψηλής Διαπραγμάτευσης.

Η ίδια ανακοίνωση προδιαγράφει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να εγγυηθεί ότι «η Ρωσία, το Ιράν και οι ακραίοι παραστρατιωτικοί θ’ αποδεχτούν ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός», και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην απελευθέρωση κρατουμένων, ανέφερε η ανακοίνωση, δηλαδή στην απελευθέρωση επικίνδυνων τζιχαντιστών, σαν και αυτούς που μακελεύουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου