Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Πόσο θα αντέξει η Ανγκελα Μέρκελ με τη γραμμή της ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό που έμπαινε τελευταία όλο και πιο πιεστικά για την καγκελάριο, αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται: όχι για πολύ.

«Νέοι τόνοι της Μέρκελ στο Προσφυγικό» ήταν ο σημερινός τίτλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία έγκυρης εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Αναφερόταν σε δηλώσεις, μέτρα που πληθαίνουν τελευταία και κινούνται προς μία σαφή κατεύθυνση. 

Η καγκελάριος και η κυβέρνηση θα κάνουν τα πάντα – κάτω από το όριο μιας ανοιχτής στροφής 180 μοιρών – για να στείλουν ένα αισθητά λιγότερο ελκυστικό μήνυμα στους πρόσφυγες. Τον Οκτώβριο φωτογραφιζόταν με πρόσφυγες, τώρα η Μέρκελ προειδοποιεί ότι οι περισσότεροι από το ένα εκατ. των προσφύγων που ήρθαν το 2015 στη Γερμανία αναζητώντας προστασία θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Τα κυβερνητικά κόμματα συμφώνησαν μέσα σε δύο μήνες στο δεύτερο πακέτο μέτρων, που περιορίζουν δραστικά τη συνένωση οικογενειών για όσους πρόσφυγες φτάνουν μόνοι τους στη Γερμανία, ενώ Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο θα χαρακτηριστούν ασφαλείς τρίτες χώρες για να μη δικαιούνται οι υπήκοοί του άσυλο.

Η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες απειλεί ότι θα περικόπτονται οι παροχές σε όσους δεν δείχνουν προθυμία συμμετοχής στα προγράμματα ενσωμάτωσης. Και ο υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγερ, ο οποίος με εντολή της Μέρκελ έχει το γενικό πρόσταγμα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναζητά δυνατότητες επαναπροώθησης μεταναστών που υπέπεσαν σε ποινικά αδικήματα σε χώρες τράνζιτ όπως η Τουρκία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τη Μέρκελ η Διάσκεψη Δωρητών που συνδιοργανώνει με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, την Πέμπτη. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 7,73 δισ. δολάρια για την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και 1,23 δισ. δολάρια άμεση βοήθεια για τις όμορες χώρες της Συρίας, Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία, Ιράκ καθώς και για την Αίγυπτο. 

Είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των γειτόνων της Συρίας αλλά και των Ευρωπαίων, υπογραμμίζει ο βρετανός πρωθυπουργός. «Οσο περισσότεροι βοηθιούνται να μείνουν στην περιοχή τόσο λιγότεροι θα μετακινηθούν προς την Ευρώπη» επιχειρηματολογεί ο Κάμερον.

Το επόμενο βήμα για τη Μέρκελ θα είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε πρόοδος στη λειτουργία των κέντρων καταγραφής (hotspots) στην Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό επισκέπτεται την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ την Παρασκευή. Θα ακολουθήσει επίσκεψή του στην Τουρκία με ψηλά στην ατζέντα τα ανταλλάγματα που ζητά η Αγκυρα για την ανακοπή της ροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά και την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης.

Το καμπανάκι για την Ελλάδα.Μόνιμη επωδός της Μέρκελ είναι ότι δεν μπορούν λυμαίνονται τα θαλάσσια σύνορα δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αυτά τα κυκλώματα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

Είναι έμμεση πίεση για συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, καθώς αποφεύγεται συστηματικά αναφορά σε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες. Ωστόσο, ο νέος Frontex με διευρυμένες δικαιοδοσίες ενεργοποίησης θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι. 

Σε κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο ακούγεται όλο και πιο δυνατά το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η εθνική κυριαρχία να είναι εμπόδιο στη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, όταν μια χώρα την έχει εκχωρήσει πλήρως με τη συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα.

Αν στηθούν τα hotspots θα μεταφερθεί η ευθύνη στους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν την απόφαση μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Ολα τα προαναφερόμενα, μαζί με την εντολή στην Κομισιόν να παρουσιάσει μέχρι τον Απρίλιο πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο χορήγησης ασύλου που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο ΙΙΙ που ντε φάκτο δεν λειτουργεί. 

Είναι οι ψηφίδες της ευρωπαϊκής λύσης στην οποία επιμένει ακόμη η Μέρκελ. Εξήγγειλε ότι θα κάνει έναν «ενδιάμεσο απολογισμό» στα τέλη του μήνα. Και χρειάζεται απτά αποτελέσματα επιτυχίας της πολιτικής της μέχρι τις εκλογές σε τρία κρατίδια στις 13 Μαρτίου. 

Αν η ευρωπαϊκή λύση δεν βρεθεί, θα μειωθούν και οι αντιστάσεις της Μέρκελ στις φωνές που ζητούν και για τη Γερμανία μια εθνική λύση στο Προσφυγικό. Και τότε, ο πρώτος που θα την πληρώσει θα είναι η Ελλάδα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου