Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

 

Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση για να επιτευχθεί συναίνεση όσον αφορά στο θέμα τηλεοπτικών αδειών έλαβε τέλος - και αύριο (Πέμπτη) στη Βουλή θα ψηφιστεί διάταξη που θα ορίζει τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «θεσμική εκτροπή» όσον αφορά στη μη συναίνεση στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για απόπειρα να «βραχυκυκλώσουν» την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 

«Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή» είπε χαρακτηριστικά, εκτοξεύοντας επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ. «Θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, θα δημιουργηθούν τηλεοπτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα και ανεξάρτητα» είπε σχετικά.  

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας είναι έξι.Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται δημοσίευμα της HuffPost Greece την Τρίτη, όπου αναφερόταν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε άμεση ρύθμιση ώστε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αφού είδε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίζουν την νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Σημειώνεται πως, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ερωτηθείς για το πώς θα γίνει ο διαγωνισμός, απάντησε «fast track».

«Μεγάλη τομή» το παράλληλο πρόγραμμα. 
Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο παράλληλο πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τομή», με ευεργετικές συνέπειες για μεγάλες κατηγορίες πολιτών, μέσω της κάλυψης των αναγκών των ανασφάλιστων για την περίθαλψη. 

«Συμπολίτες μας που έχασαν την ασφάλισή τους θα έχουν δωρεάν περίθαλψη στο εθνικό σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση επανεξελέγη πριν από 4 μήνες, με εντολή να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, κρατώντας όμως κόκκινες γραμμές και προστατεύοντας τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. 

Όπως είπε, δεν θα κοπούν για 12η φορά οι συντάξεις, θα προστατευθεί η 1η κατοικία, δεν θα απελευθερωθούν οι απολύσεις, θα καταβληθούν προσπάθειες για να δοθεί στον κόσμο της εργασίας η δυνατότητα να οργανωθεί κ.α.

Κάλεσμα προς τους αγρότες για διάλογο.
Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Είμαστε ανοιχτοί για ουσιαστικό, ειλικρινή διάλογο» είπε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων. «Αυτό που πρέπει να πούμε στους αγρότες είναι ότι κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που σήμερα λένε ότι τους υποστηρίζουν ενώ μέχρι πρότινος τους λοιδορούσαν. 

Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις αγωνίες τους για να εξυπηρετήσουν σχεδιασμούς» είπε, ασκώντας κριτική στη ΝΔ για την πρότασή της για το αγροτικό, περί συμψηφισμού επιδοτήσεων με ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Όσον αφορά στην πρώτη αξιολόγηση, είπε ότι επιδιώκεται να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από τους δανειστές. 

«Τα έσοδα του 2015 αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, πετύχαμε υπέρβαση στόχων του προϋπολογισμού, πετύχαμε να απορροφήσουμε για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο των ΕΣΠΑ . 

Την ίδια στιγμή τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων ομάδων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν, για να φύγει η Ελλάδα από την οικονομική στασιμότητα και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους, αρκεί όλες οι πλευρές να δείξουν εποικοδομητική στάση.

«Ανοιχτή σε βελτιώσεις» η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. 
Σχετικά με το Ασφαλιστικό, τόνισε ότι αυτό που μένει πρόκειται να καλυφθεί με μια μικρή αύξηση εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, κάτι που έχει συμφωνηθεί ήδη με τους εργοδοτικούς εταίρους και είναι συμβατό με το γράμμα της συμφωνίας, ώστε να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. 

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι υποχρέωση που μας επιβάλλει η συμφωνία, αλλά της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων του σήμερα στις επόμενες γενιές. Δεχόμαστε προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. 

Αλλά έχουμε λογική προστασίας των ασθενέστερων» είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σβήσει τη φωτιά που αυτές άναψαν». Η πρόταση για το ασφαλιστικό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις, σημείωσε.

Ως τις 18 Φεβρουαρίου η υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα κέντρα υποδοχής. 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός στην πλειονότητά του δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς, τη στιγμή που η Ευρώπη δείχνει «αμήχανη και σαστισμένη» απέναντι σε ένα πρόβλημα που φαίνεται να την υπερβαίνει, ενώ έκανε λόγο για «σημαντική παρουσία ακροδεξιών και ξενοφοβικών δυνάμεων ακόμα και σε κυβερνήσεις», που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς κάποιες χώρες «μετακυλίουν τις ευθύνες τους». 

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα ως τις 18 Φεβρουαρίου θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κέντρα υποδοχής, με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού. «Περιμένουμε από τις εταίρους μας να κάνουν το ίδιο όσον αφορά στις υποχρεώσεις τους, οι συμφωνίες δεν μπορούν να είναι α λα καρτ», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη στάση της Ελλάδας απέναντι στην κρίση ασφαλείας που είναι σε εξέλιξη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. «Προσπαθούμε η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι έχει επέλθει αλλαγή στην ελληνική εξωτερική πολιτική, με το δόγμα πολυδιάστατης πολιτικής να αποδίδει καρπούς. «Αναλαμβάνουμε τον ρόλο που μας αναλογεί, δεν τηρούμε στάση αναμονής για βοήθεια της Ευρώπης. 

Η Ελλάδα μετατρέπεται, παρά τις δυσκολίες σε χώρα- κόμβο για τις εξελίξεις στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι, σε χώρα - γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής». 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για πιθανότητα λύσης του 2016, με στρατηγικό στόχο την επίτευξη δίκαιης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής του βορείου μέρους της Κύπρου» τόνισε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου