Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ

 

Χαμός έγινε τελικά εντός και εκτός Βουλής το περασμένο Σάββατο με την αποκάλυψη των επαφών του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κ. Μπόργιανς και του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ και της σχετικής αλληλογραφίας.
 
Ο κ. Μπόργιανς αναφέρει πράγματι ότι η λίστα με τους Έλληνες φορολογούμενους υπήρχε στις υπηρεσίες του από το 2015. Και όντως έτσι είναι, αλλά αυτό αφορά την επεξεργασία των δεδομένων που αγόρασαν οι υπηρεσίες και ευρίσκονταν σε CD. 

Τα εν λόγω στοιχεία, χωρίς επεξεργασία, προσφέρθηκε να μας δώσει το 2012 ο κ. Μπόργιανς. Αυτό είναι άλλωστε σαφές και από την σχετική αλληλογραφία του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ. 

Μάλιστα, από το έγγραφο του κ. Πλεξίδα προκύπτει ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας διότι το πρώτο φοβόταν ότι οι ενέργειες του δευτέρου θα διακινδύνευαν την κατάρτιση της γερμανοελβετικής συμφωνίας για την ανταλλαγή στοιχείων σε φορολογικά θέματα.

Ο κ. Μπόργιανς, με άλλα λόγια, μας πρόσφερε το 2012 το CD με τα στοιχεία των καταθετών και των καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, όπως του είχε περιέλθει και το οποίο θα έπρεπε να επεξεργαστούν οι ελληνικές Αρχές για να βρουν τους Έλληνες καταθέτες, όπως άλλωστε εκείνο το διάστημα έπρατταν οι δικές του υπηρεσίες αναζητώντας τους Γερμανούς καταθέτες. 

Το 2015 έχοντας ολοκληρώσει την επεξεργασία όλων των στοιχείων οι γερμανικές Αρχές είχαν λίστες τόσο και για τους Γερμανούς όσο και για καταθέτες άλλων χωρών. Δηλαδή, αν είχαμε πάρει το 2012 τα στοιχεία όντως θα μπορούσαμε να έχουμε αρχίσει την αναζήτηση των φοροφυγάδων πολύ νωρίτερα. 

Ο τέως γενικός γραμματέας πρωθυπουργού επί Αντώνη Σαμαρά κ. Κωνσταντίνος Μπούρας δήλωσε ότι δεν ετίθετο θέμα συνεργασίας με τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διότι «καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό» και ότι «η γελοιότητα, έχει και όρια».

Το τελευταίο ισχύει φυσικά, διότι είναι πασίγνωστο ότι η Ελλάδα συνάπτει συμβάσεις (έστω και απλοποιημένης μορφής) με τα ομόσπονδα κρατίδια. Άλλωστε κάποια συμφωνία δεν έκανε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με το πρωθυπουργό της Βαυαρίας το 2012; Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Μπούρας; 

Ο τέως Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης επικαλέσθηκε μάλιστα και το άρθρο 9 της Οδηγίας 2011/16/EE του Συμβουλίου σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και υποστήριξε ότι εφόσον δεν υπήρχαν επεξεργασμένα στοιχεία κατά την έννοια της δεν υπήρχε υποχρέωση κοινοποιήσεως τους από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Πρόκειται φυσικά για ένα σόφισμα. Επειδή τα στοιχεία του CD δεν ήταν επεξεργασμένα δεν ήταν υποχρεωμένες οι γερμανικές Αρχές να τα κοινοποιήσουν και άρα ούτε και οι ελληνικές αρχές να τα πάρουν! 

Έπρεπε δηλαδή να περιμένουμε δύο χρόνια, να γίνει η επεξεργασία από τους Γερμανούς για να υπάρχουν στοιχεία επεξεργασμένα από τη γερμανική πλευρά ώστε αυτή να υποχρεούται να τα κοινοποιήσει και άρα η Ελλάδα να είναι αναγκασμένη πλέον να τα παραλάβει! 

Μάλλον ασθενής άμυνα μας φαίνεται για τυχόν δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης…Αυτά για όσους προσπαθούν να καλυφθούν. Από όσα πάντως δηλώνουν οι κ.κ. Μπούρας και Μαυραγάνης προκύπτει ότι υπήρχε συνεννόηση προφορική με τον τότε γενικό πρόξενο κ. Πλεξίδα προ της ενημερώσεως της πρεσβείας Βερολίνου με έγγραφο σχετικά με τη προσέγγιση από τον κ. Μπόργιανς.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου