Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, όπου καθημερινά οι άντρες του λιμενικού και των αρχών καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των Τούρκων και τις παράλογες επιθυμίες του.

Συγκεκριμένα το ποτήρι ξεχείλισε όταν οι Τούρκοι και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβήτησε πριν από λίγες μέρες, τον ελληνικό εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης. Το "αυτάκι" της Τουρκίας δεν "ίδρωσε" παρότι το αρμόδιο Κέντρο Ηρακλείου ακύρωσε με NAVTEX 260/2016 την τουρκική αναγγελία, αυτή παραμένει σε ισχύ!

Η NAVTEX 141/16 που εξέδωσε η Άγκυρα, αφορά την πόντιση καλωδίων που θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου, σε περιοχή πλησίον της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα  νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, από το σκάφος CS TELIRI.

Από την πλευρά της η ελληνική NAVTEX τονίζει:  «μοναδικοί εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και ΙΗΟ σταθμοί NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί Λήμνος (L), Ηράκλειο (Η), και Κέρκυρα (Κ).Στα πλαίσια εφαρμογής του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Ερευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX».

Ουσιαστικά η Τουρκία επιχειρεί μέσω των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ μέσω της ΝΟΤΑΜ Α0917/16 χαρακτηρίζει απαράδεκτη την «πρακτική» καθορισμού των χωρικών υδάτων σε 6 ν.μ. και του εναέριου χώρου στα 10 ν.μ, από την ελληνική πλευρά.

Οι κινήσεις της Τουρκίας παραπέμπουν σε μωρό παιδί που προσπαθεί με το "έτσι θέλω" να κερδίσει τα παιχνίδια και εκδίδει καθημερινά νέες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX σε απάντηση των ελληνικών, ωστόσο το ζήτημα είναι πόσο καιρό θα πραγματοποιούνται ανενόχλητες τέτοιου είδους ενέργειες. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου