Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΛΛΙΩΣ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

 

Η Ελλάδα έχει διορία τριών μηνών για να εφαρμόσει το πακέτο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Aυτή είναι η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο της ΕΕ όσον αφορά στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Στην Ελλάδα δίνεται διορία για να προχωρήσει στην εφαρμογή 50 συστάσεων προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, μεταδίδει το Reuters, διαφορετικά η χώρα μας κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό από τη Σένγκεν. 

Σύμφωνα με το Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες τονίζουν ότι η απόφαση της ΕΕ δεν στοχεύει στην απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδα, αλλά στη διασφάλιση των συνόρων αλλού στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Πρέπει να προετοιμαστούμε ως κοινωνία να αντέξουμε ακόμα και αν παρθούν αποφάσεις οι οποίες δεν είναι αυτές που πρέπει να είναι» είπε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε ότι είναι σημαντικό να δούμε τι θα κάνει η Τουρκία.

Ακόμη σχολίασε πως στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνάμεις που ακολουθούν μία λογική ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του θέματος, αλλά ακούγονται και φωνές από ορισμένες χώρες που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη έχει και κάποια κεκτημένα, τα οποία αν αρνηθούμε τότε θα πάμε σε χειρότερες καταστάσεις για όλους.

«...Ο κ. Μουζάλας και ο πρωθυπουργός και εγώ θα σας πω ότι θα πρέπει ως κοινωνία να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμα και για κλείσιμο συνόρων...Χρειάζεται νηφαλιότητα» είπε, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα ως ακραίο, ενώ διευκρίνισε πως εάν το σενάριο του κλεισίματος των συνόρων γίνει πραγματικότητα δεν θα σημαίνει και έξοδος από τη Σένγκεν.

«Μιλάμε για ένα ακραίο σενάριο ότι για κάποιους μήνες ενδεχομένως θα πρέπει να διαχειριστούμε μία κατάσταση όπου εδώ θα έχουμε 50.000 - 60.000 πρόσφυγες». 

«Υπάρχει μια ανάγκη ως κοινωνία να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραία σενάρια, εάν γίνει αυτό (το κλείσιμο των συνόρων) τότε αυτός ο κόσμος θα αναζητήσει άλλες διαδρομές, αυτό σημαίνει ότι θα σταδιακά θα αποδυναμωθούν αυτές οι ροές» δήλωσε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου