Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

 

«Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σέγκεν δεν είναι λύση. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα του προσφυγικού» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τόνισε ο κ. Τουσκ ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν τελειώνει τον πόλεμο στη Συρία και δεν πρόκειται να κάνει την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική στους μετανάστες.

«Δεν φταίει η Ελλάδα, ούτε και η Ευρώπη για την προσφυγική κρίση» είπε ο κ. Τούσκ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα και στο οικονομικό επίπεδο.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Αυτό θα χρειαστεί τη στήριξη των εταίρων μας στην Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε πως η κρίση του μεταναστευτικό τεστάρει τα όρια των αντοχών της Ευρώπης.

Τουσκ: Τώρα είμαι πιο αισιόδοξος για την αξιολόγηση. Εν τω μεταξύ ακόμη και ο «σκληρός» πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης. 

Μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και τα στοιχεία που του παρέθεσε, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε «πιο αισιόδοξος» για την «τρέχουσα αξιολόγηση».

«Θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος. Μετά την συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος. Ακόμη και για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Eurogroup είχε εκτιμήσει ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης, στο προσφυγικό,τονίζοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης και τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

«Oι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με blame game» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι μια διεθνής και ευρωπαϊκή πρόκληση και ως εκ τούτου απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Ακόμη έκανε αναφορά στην ανάγκη η ΕΕ να ξαναβρεί τις αξίες που τη διέπουν. «Τόνισα στον κ. Τουσκ ότι υπάρχουν δύο αντιλήψεις, η μια είναι φιλοευρωπαϊκή και η άλλη αντιευρωπαΐκή όπου ο καθένας πιστεύει πως τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην αυλή εκείνου που συμβαίνουν αρκεί να είναι μακρυά από τη δική τους. 

Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την ΕΕ σε αδιέξοδο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα μέχρι σήμερα και το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αναδεικνύοντας τις αξίες μας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. 

Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Όσον αφορά στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σημείωσε ότι η Συμμαχία θα υποβοηθήσει την Τουρκία στον καλύτερο έλεγχο των παραλίων της και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως:
 
1.Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.
 
2.Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.
 
3.Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.

Για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ ο πρωθυπουργός είπε: «Πρόθεσή μας να συμβάλλουμε, με καλή πίστη, σε έναν ισόρροπο συμβιβασμό. Η Ελλάδα θα συμβάλει με καλή την πίστη στο ζήτημα της Μ. Βρετανίας - Σεβόμαστε το δικαίωμα του βρετανικού λαού να εκφράζεται...

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με ενότητα. Δεν είναι περίοδος για... exits». Ακόμη ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τρεις παράλληλες κρίσεις και από τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν θα κριθεί η ικανότητα της ηγεσίας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αυτές είναι η οικονομική κρίση, το προσφυγικό και η ασφάλεια της ΕΕ. Η συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων σχετικά με την πρόταση Τουσκ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Τουσκ, στο πλαίσιο των επαφών για την πρότασή του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που πρόβαλε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. 

Ώστε να πειστούν οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα, πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσει για την πρόταση αυτή, όπως αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η πρόταση Τουσκ αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (19/2), σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο κίνδυνος ρήξης της ΕΕ είναι «αληθινός» προειδοποίησε  χθες από το Βουκουρέστη ο κ. Τουσκ και κάλεσε τα κράτη μέλη της να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. 

«Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου-Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να τη χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί», είπε ο Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς απ' ό,τι τα δικά μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, εκτιμώντας πάντως ότι είναι φυσικό το γεγονός πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς «ο χρόνος πιέζει».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου