Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

OΛΟ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ'' ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ…

 

‘’Μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ επιχειρεί να διασώσει και να προωθήσει την ενιαία προσέγγιση της Ευρώπης στο ζήτημα της μετανάστευσης’’ αναφέρει το Politico. H Αυστρία με τις μονομερείς της ενέργειες να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές υπονομεύει την προσπάθεια της Κομισιόν ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντιούνται στις Βρυξέλλες για να βελτιώσουν την εφαρμογή της υφιστάμενης πολιτικής που θεωρείται αποτυχημένη, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου αλλά και των ηγετών των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων.

Του Manfred Weber προέδρου της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Gianni Pittella του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, η ομάδα G5 όπως ονομάζεται, έχουν προγραμματίσει συνάντηση για τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις.

Ο Weber, πρόεδρος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε στο politico: ‘’H ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσει τις προσπάθειές της σε διάφορα μέτωπα – από την ανθρωπιστική βοήθεια έως τον έλεγχο των συνόρων. Χρειαζόμαστε πρώτα ένα σχέδιο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μετά χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό κατανομής βαρών εντός της ΕΕ. 

Τρίτον, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους στις περιφέρειες και να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια’’

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε  «ανησυχούμε που ορισμένα κράτη-μέλη ενεργούν έξω από το συμφωνηθέν πλαίσιο». Αναφερόμενος ουσιαστικά στην Αυστρία. Η Σλοβενία που είναι χώρα της ζώνης Σένγκεν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Κροατία. 

Η Σερβία και η ΠΓΔΜ αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τη ροή των μεταστών από την Ελλάδα, και ουσιαστικά κινούνται προς οριστικό κλείσιμο των συνόρων τους, γεγονός που θα αφήσει εκατοντάδες μετανάστες παγιδευμένους στην ελληνική πλευρά.

Το Βέλγιο ενημέρωσε την ΕΕ για προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία, ενώ η Γαλλία βρίσκεται εν αναμονή δικαστικής απόφασης ώστε να στείλει αστυνομικές δυνάμεις στα γαλλικά σύνορα προκειμένου να αποτρέψουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο στρατόπεδο Καλαί να περάσουν στο Βέλγιο, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει περιστατικά βίας.

Οπως επισημαίνει το Politico, το Βέλγιο είναι η 7η χώρα που αιτείται προσωρινή αναστολή των κανόνων της Σένγκεν μετά την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Η αυστριακή απόφαση και η συμφόρηση που έχει προκαλέσει σε τόσα σημεία της διαδρομής των μεταναστών αναδεικνύουν ολοένα περισσότερο αυτό που προδιαγράφεται να είναι η μοίρα της Ελλάδας: να γίνει ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων.

«Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή στρατηγική, γιατί αφήνει Ελλάδα στα κρύα του λουτρού και είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», υποστήριξε η Alexandra Stiglmayer, πολιτική αναλύτρια του think tank «European Stability Initiative» . «Οι φράχτες δεν αρκούν», προειδοποίησε. «Θα χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας και αυτό πολύ πιθανόν να οδηγήσει στη χρήση βίας κατά των προσφύγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου