Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 100.000 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 380 εκατ. ευρώ, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια κλπ, που αντιστοιχεί στην κάλυψη των αναγκών 100.000 προσφύγων, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece από πηγές της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ήδη σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης για τις ανάγκες των τελευταίων ημερών και η επεξεργασία γίνεται σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων της Ε.Ε. 

Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα στηριχθεί στο αίτημα που υπέβαλε η ελληνική πλευρά και η βοήθεια θα είναι οικονομική ή/και σε επίπεδο τεχνογνωσίας/ εμπειρίας πάνω στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ (765 εκατ. δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια για ανθρωπιστική βοήθεια εντός της ΕΕ, κυρίως για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που θα υποβληθεί επίσημα αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικές δράσεις εντός της ΕΕ, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή σε περιοχές συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται η εφημερίδα.

Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την επικείμενη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει, η Wall Street Journal. Έλληνες αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι το κόστος που σχετίζεται με την προσφυγική κρίση θα φθάσει μόνο για φέτος το 1 δισεκ. ευρώ.

Μέρκελ «Η διαμάχη στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες απειλεί το ευρώ.Από πλευράς της, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις της για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, τις οποίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. 

Όπως εξήγησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βασικοί άξονες αυτών των θέσεων είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάτασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.
  
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διπλωματικό μέσο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Ξενοδοχεία για φιλοξενία προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναζητεί ο ΟΗΕ.Επίσης, σημείωσε πως η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά την πορεία επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις «τρέχουν» αυτά που έχουν αναλάβει, ενώ ταυτόχρονα σιτίζουν περίπου 10.000 ανθρώπους την ημέρα.

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. 

Το σχέδιο, αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου