Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

«ΣΦΑΓΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

Τέσσερις νέοι παίκτες ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών. Ενας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Ο δεύτερος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού.

Τρίτη η Nova, η Forthnet δηλαδή, που εκτός από τη συνδρομητική τηλεόραση, στον χώρο της οποίας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, θέλει να επεκταθεί και στα ελεύθερα κανάλια. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης Ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού και ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης τηλεοπτικών αδειών.

Τέταρτη είναι μια ομάδα ξένων επιχειρηματιών των ΜΜΕ, ένα κονσόρτσιουμ που δείχνει να ενδιαφέρεται σφόδρα για την ελληνική τηλεοπτική αγορά, κάνοντας ήδη τις πρώτες, αναγνωριστικές μεν, καθοριστικές δε κινήσεις. Και σε όλους αυτούς μην ξεχνάμε και τους υπάρχοντες καναλάρχες, που εκ των πραγμάτων θα εμπλακούν στο παιχνίδι.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει φυσικά το Mega. Μπορεί το κανάλι να είναι καταχρεωμένο, διαθέτει ένα όνομα όμως, μια υπεραξία. Μόνο το library του (οπτικοακουστικό αρχείο) κοστολογείται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Χθες πάντως ένα ακόμα Δ.Σ. κατέληξε σε αδιέξοδο. Ενα περίεργο παιχνίδι παίζεται από τους τρεις βασικούς μετόχους του, Μπόμπολα, Ψυχάρη και Βαρδινογιάννη. Ενα περίεργο παιχνίδι στην πλάτη των 500 (και πλέον) εργαζομένων του.

Ούτε χθες έβαλαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ζητώντας παράταση 15 ημερών για νέα αύξηση Μ.Κ. στο ύψος των 25 εκατομμυρίων! Πώς θα τα βρουν τα 25 όταν δεν έχουν τα 15 είναι ένα ζήτημα.

Ωραίοι πάντως οι τρεις εκδότες. Το καταχρέωσαν το κανάλι, το αλλοίωσαν δημοσιογραφικά μαζί με τους επικεφαλής του δημοσιογράφους, μετατρέποντάς το σε φερέφωνο πέραν κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας και, τώρα, το… παίζουν μεταξύ τους σαν παρτίδα πόκερ.

Οι τράπεζες πάντως, καραδοκούν και είναι έτοιμες να επέμβουν άμεσα- πληροφορίες θέλουν να τον κάλεσαν ήδη από χθες τον Φώτη Μπόμπολα για εξηγήσεις. Δεν αποκλείεται, αν οι μέτοχοι δεν πράξουν κάτι, να το πάρουν οι ίδιες οι τράπεζες το κανάλι, να αναζητήσουν επενδυτή και να προχωρήσουν σε φάση εξυγίανσης.

Και ξέρετε τι σημαίνει εξυγίανση για τους τραπεζίτες, δεν χρειάζεται να σας το πω. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που θα χρειαστεί ένας επιχειρηματίας ο οποίος επιθυμεί να στήσει ένα αξιοπρεπές κανάλι φτάνει τα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη -μόνο- χρονιά. Τραπεζικοί κύκλοι το ανεβάζουν ακόμα περισσότερο, στα 60 εκατομμύρια. Πόσοι, άραγε, είναι έτοιμοι να «σπρώξουν» τόσα χρήματα;

Και πώς είναι δυνατόν να μείνουν εκτός οι σημερινοί καναλάρχες που έχουν ήδη τις υποδομές; Νομίζω πως μέχρι τον Ιούλιο που, σύμφωνα με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, θα παρακολουθήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον σίριαλ και με υψηλή τηλεθέαση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου