Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΝΤ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΝΤ και προσφυγικό θα κρίνουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, την ώρα που διεξάγονται διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που προκαλούν εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Πλέον η κυβέρνηση θέτει ως στόχο για τις σημαντικές αποφάσεις στα δύο καυτά μέτωπα του προσφυγικού και της αξιολόγησης την 7η Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Eurogoup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να αισιοδοξούν ότι παραμένει εφικτή η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη εβδομάδα, έστω και αν τα μηνύματα από την άλλη πλευρά δεν είναι (τουλάχιστον στο σύνολο τους) θετικά.  

Ωστόσο, στην Αθήνα βλέπουν μια σημαντική στροφή των Βρυξελλών και του Βερολίνου σε σχέση με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Όπως έγραψε η HuffPost Greece οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ενδέχεται να φέρουν επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος.  

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η «εκκρεμότητα» της αξιολόγησης δεν επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων από καμία πλευρά και ιδιαίτερα από την πλευρά της Αθήνας. Κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν ότι το ανοιχτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης προκαλεί επιπλέον αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που δεν της επιτρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σε αυτό το κλίμα και δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει κάποια ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δείχνοντας διάθεση για ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Το Βερολίνο, το οποίο προηγουμένως απαιτούσε περικοπές στις συντάξεις, θα ήταν τώρα ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δήλωσε στο Bloomberg καλά πληροφορημένη πηγή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζονται περικοπές. Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, ανέφερε την Δευτέρα ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο σε «μια λογική λύση» που θα διασφαλίζει βιώσιμα δημόσια οικονομικά.

Οι νέες δηλώσεις της Γερμανικής πλευράς αναδεικνύουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών, τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι τους (μεταξύ αυτών ίσως και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν) θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν σε δείπνο εργασίας απόψε με βασικό μενού το ελληνικό ζήτημα.  

Χωρίς όμως τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ελλάδας, παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου