Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

 

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας υπό την πίεση του προσφυγικού, την ίδια στιγμή, όμως, το ΔΝΤ ζητά τη λήψη νέων μέτρων.

Αν και επισήμως, οι εταίροι με δηλώσεις τους αποσυνδέουν τα δύο ζητήματα, την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση ούτως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει με επιτυχία και στη διαχείριση του προσφυγικού. Στόχος είναι να βγει «λευκός καπνός» στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Συμβουλίου, θα εξεταστεί η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ουσιαστικά θα ζητηθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να εναρμονισθεί η κυβέρνηση με τις υποδείξεις των θεσμών και να εφαρμόσει τις δράσεις που υποδεικνύουν.

Καθοριστική θα είναι η στάση της Γερμανίας. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ευέλικτα ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει προκειμένου να εφαρμόσει το Μνημόνιο, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί και στο τέλος τα νούμερα είναι σωστά.

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αποσυνδέσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και από την αξιολόγηση που παραμένει σε εκκρεμότητα, κι έτσι θα μπορέσει να λάβει την οικονομική στήριξη. Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Οι θεσμοί συνεχίζουν τις εργασίες, αλλά τον τελευταίο μήνα δεν καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σχολιάζοντας το θέμα του ασφαλιστικού, σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη πολλές περικοπές στις συντάξεις. «Οι ελληνικές συντάξεις έχουν κοπεί αρκετά. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις και τα τεράστια χρέη της χώρας είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα για το οποίο σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων για την προσφυγική κρίση. «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση», ξεκαθάρισε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου