Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΝΤΡΙΜΠΛΑ» Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ;


Το γύρο του κόσμου κάνει η εντολή Πούτιν για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως πέντε μήνες μετά την αρχική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία, οι στόχοι των ρωσικών επιχειρήσεων έχουν επιτευχθεί. Ο Πούτιν ωστόσο φρόντισε να επισημάνει πως η ρωσική αεροπορική βάση και η ναυτική βάση στην Ταρσό θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, προσθέτοντας ότι και οι δύο πρέπει να προστατευθούν τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας, ο Πούτιν γνωστοποίησε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από σήμερα προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση. Κατά τη συνομιλία δεν συζητήθηκε το μέλλον του Σύρου προέδρου στην ηγεσία της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Άσαντ δήλωσε στον πρόεδρο της Ρωσίας ότι «ελπίζει πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», λέει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου RIA. 

Για την κίνησή του αυτή ο Βλ. Πούτιν ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον Μπαράκ Ομπάμα, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία ΗΠΑ -Ρωσίας για να περιφρουρηθεί η κατάπαυση του πυρός, ενώ και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου στη Συρία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου