Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Βγαίνει και τυπικά από το Μνημόνιο η Κύπρος έπειτα από τρία χρόνια κρίσης και έχοντας χρησιμοποιήσει μόνο το 70% των πόρων του προγράμματος διάσωσης.  Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Ο ESM κατέβαλε 6,3 δισ. ευρώ από το πακέτο των 10 δισ. ευρώ, που είχε εγκριθεί για τη χρηματοδότηση της Κύπρου, καθώς η χώρα δεν χρειάσθηκε τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε, επίσης, δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο αποφασίσθηκε από τις χώρες της Ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2013. Ο ESM κατέβαλε 9 δόσεις από τον Μάιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015. Τα δάνεια θα αποπληρωθούν από το 2025 έως το 2031, με μία μέση περίοδο αποπληρωμής σχεδόν 15 ετών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ESM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Κυπριακές Αρχές, με βάση το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει σχεδιάσει για να διασφαλίζει ότι οι χώρες που βοηθήθηκαν είναι σε θέση να εξυπηρετούν έγκαιρα τα χρέη τους . «Για τον σκοπό αυτό, ο ESM θα ενημερώνεται τακτικά από την Κύπρο και θα μετέχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , δύο φορές τον χρόνο, για τη μετά το πρόγραμμα παρακολούθηση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνεχάρη με δήλωσή του την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους την τελευταία τριετία. «Η χώρα κατάφερε να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά πολύ ταχύτερα από ότι αναμενόταν. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου - που ήταν η κύρια πηγή της κρίσης - αναδιαρθρώθηκε, ανακεφαλαιοποιήθηκε και μειώθηκε, ενώ το νομικό και εποπτικό πλαίσιο εκσυγχρονίσθηκαν», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

«Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέστρεψε στην αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζει να χρηματοδοτεί το χρέος της με βιώσιμα επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Κύπρο. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ.

«Η Κύπρος είναι η τελευταία ιστορία επιτυχίας της Ευρωζώνης, που επιβεβαιώνει ξανά ότι η αρχή, της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους έναντι μεταρρυθμίσεων, είναι αποτελεσματική», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Η Deutsche Welle θυμίζει όλες τις πτυχές των κρίσιμων εκείνων ημερών που σόκαραν την κυπριακή οικονομία. Ήταν Μάρτιος του 2013 όταν ξαφνικά οι κυπριακές τράπεζες έκλεισαν εν μια νυκτί και όσοι είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ έχασαν το 47,5% των καταθέσεων τους. Ήταν μια απόφαση πρωτοφανής καθώς μέχρι τότε δεν είχε εφαρμοστεί σε καμία από τις υπόλοιπες χώρες που είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τρία χρόνια αργότερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του κυπριακού προγράμματος, το οποίο και τυπικά ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη. Όπως δήλωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος έκανε όσα έπρεπε και δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη από το εξωτερικό.

Την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης στα τέλη του περασμένου Γενάρη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο στόχος των κυπριακών αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».  Στις αρχές Μαρτίου σε συνεδρίαση του Eurogroup, η έξοδος της Κύπρου επισφραγίστηκε και επίσημα με τους  Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί να δίνουν συγχαρητήρια. 

Την έξοδο είχε χαιρετίσει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της λέγοντας  η Κύπρος πέτυχε μια εντυπωσιακή εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, ενώ επισήμανε πως «η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία»
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου