Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γνωστοποίησε ότι ενέκρινε τον νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι συμφώνησε «σε έναν μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα».

Ο μηχανισμός αυτός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσφέρει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη που δέχονται τεράστιο αριθμό προσφύγων. Στόχος της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

«Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ με την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.

Ακόμα, η Ευρωπαική Επιτροπή από τη μεριά της χαιρετίζει την έγκριση που έδωσε το Συμβούλιο μόλις μία εβδομάδα μετά την πρότασή της, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, έτσι ώστε να στηριχθούν τα κράτη-μέλη στα οποία ασκούνται πιέσεις λόγω των επειγουσών και πρωτοφανών συνθηκών.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη μοιράζονται την επείγουσα ανάγκη για παροχή έκτακτης βοήθειας όσο το δυνατόν συντομότερα και όπου χρειάζεται, για παράδειγμα στην Ελλάδα. Τώρα προσβλέπουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει επίσης την πρότασή μας για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να μπορούμε να αρχίσουμε γρήγορα την παροχή κεφαλαίων σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, στους βασικούς εταίρους που μπορούν να διοχετεύσουν την υποστήριξη στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου