Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

 

Αν μπορούσε να απαντήσει ειλικρινά ο αρχηγός της ΝΔ στις κατηγορίες του πρωθυπουργού θα του έλεγε: «Σας ευχαριστώ για την αναγνώριση, αυτό αποτελεί για μένα το μείζον πολιτικό μου κεφάλαιο»… Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρίσκεις από κάτω τα πρόσωπα και τις δομές συμφερόντων που συγκροτούν το σύστημα της διαπλοκής.

Στα δύο κρίσιμα μέτωπα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση –στο μεν εσωτερικό με τις κοινωνικές αντιδράσεις, στο δε εξωτερικό με τους συνεχείς εκβιασμούς και τις «προβοκάτσιες» του «συστήματος» Σόιμπλε και των δανειστών– τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι πολιτικοί και κομματικοί τους εκπρόσωποι διαδραματίζουν τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας, επιδιώκοντας την πλήρη χειραγώγηση ή και την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ποτέ και σε καμιά περίπτωση από την «αποφράδα» του Καστελόριζου μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αυτό το σύστημα συμφερόντων και τα κόμματα και οι πολιτικοί που «κυβέρνησαν» δεν είπαν ένα «όχι», δεν προέβαλαν την παραμικρή αντίσταση, δεν διατύπωσαν την ελάχιστη διαφωνία απέναντι στις παράλογες και καταστροφικές –όπως αποδείχτηκε– απαιτήσεις της γερμανικής ελίτ και των δανειστών.

Αντίθετα, όχι μόνο συνέπραξαν μαζί τους, αλλά ορισμένα από τα συμφέροντα αυτά –φορείς επιχειρηματικοί και πρόσωπα που προσφυώς κωδικοποιήθηκαν ως «κουκουλοφόροι των Μνημονίων»– υπερακόντισαν στα σκληρά αντεργατικά μέτρα και στη διάλυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αφού πρώτα τα εισηγήθηκαν στην «τρόικα».Την ίδια στρατηγική ακολούθησαν και μετά την πτώση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα.

Εκεί, σε μια ιστορικά πρωτοφανή συσπείρωση, σύμπαν το κύκλωμα της διαπλοκής και όλο το φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό των τελευταίων δεκαετιών διακήρυξαν –μέσα από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς τους, τα ΜΜΕ– το μήνυμα της εθελοδουλίας, της υποταγής, της αναξιοπρέπειας. Είναι αυτοί οι ίδιοι που σήμερα παριστάνουν τους προασπιστές των κοινωνικών τάξεων και ομάδων που αντιδρούν, δηλαδή όλων εκείνων τους οποίους η διαπλοκή και οι κομματικοί της εκφραστές είχαν επίσημα προσδιορίσει ως τον απόλυτο «εχθρό» και τους εξόντωναν συστηματικά.

Θα πρέπει, πάντως, να αναγνωρίσουμε στους φορείς και εκπροσώπους της διαπλοκής τη «συνέπειά» τους. Οι θέσεις τους δεν άλλαξαν. Δεν δέχτηκαν –σε κοινοβουλευτικό επίπεδο– να στηρίξουν ούτε καν κάποια μέτρα που επιχειρούν να αμβλύνουν τις ακραίες επιπτώσεις των καταστροφικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί χρόνια.Αντίθετα, και μέσα στη Βουλή στηρίζουν και υιοθετούν πλήρως τις θέσεις των δανειστών στις συντάξεις, στις απολύσεις, στη διάλυση του κρατικού μηχανισμού, στο ξεπούλημα της εθνικής και δημόσιας περιουσίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεδέχθη σιωπηρώς αλλά σαφώς την ευθεία κατηγορία του πρωθυπουργού, ότι αποτελεί εκφραστή και υπηρέτη της διαπλοκής.
Το «λάθος», βεβαίως, δεν είναι του κ. Μητσοτάκη αλλά του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί οι κατηγορίες αυτές αποτελούν για τον αρχηγό της ΝΔ τίτλο τιμής, επίσημο «διαπιστευτήριο» ώστε η διαπλοκή να εξακολουθεί να τον αναγνωρίζει ως αυθεντικό πολιτικοκομματικό της εκπρόσωπο.

Αν μπορούσε να απαντήσει ειλικρινά ο αρχηγός της ΝΔ στον πρωθυπουργό θα του έλεγε: «Σας ευχαριστώ για την αναγνώριση, η οποία αποτελεί για μένα το μείζον πολιτικό μου κεφάλαιο»…
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου