Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΒΙΑΙΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

 

Έντονη ανησυχία για μαζική βίαιη εισβολή στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν καθηλωμένοι στο πέρασμα της Ειδομένης εκφράζονται από όσους βιώνουν καθημερινά το δράμα των εκεί εγκλωβισμένων.

Τα Σκόπια, ενόψει του ενδεχόμενου οι πρόσφυγες να παρακάμψουν το φρουρούμενο άτυπο πέρασμα στα σύνορα, άρχισαν την κατασκευή και τρίτου μεταλλικού φράχτη, από την Ειδομένη μέχρι τη Γευγελή, όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων.  

Χθες, τη στιγμή που οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ θα άνοιγαν τον φράχτη, περίμεναν περίπου επτάμισι χιλιάδες άνθρωποι με την ελπίδα να περάσουν επιτέλους τα σύνορα, ακόμα και αν δεν ήταν καθόλου σίγουροι ότι δεν θα εγκλωβίζονταν στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. 

Σήμερα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων, αύριο θα καταφθάσουν μερικές χιλιάδες ακόμη, με τον κάμπο στο διάσελο της Ειδομένης να μετατρέπεται σιγά σιγά σε παλλόμενη ανθρωποθάλασσα, η οποία αναζητεί εκτόνωση προς την κοιλάδα του Βαρδάρη. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων μίλησαν σχετικά: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω. Όλοι δηλώνουν πως ή θα περάσουν ή θα παραμείνουν εδώ, ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών, όπως λένε, πεθάνουν στα σύνορα». 

 Δεν διαφαίνεται κανένα μήνυμα για κάποια θετική εξέλιξη, και αυτό σε συνδυασμό με την επιδείνωση των συνθηκών παραμονής φορτίζει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα και πυροδοτεί εκρήξεις, όπως οι εφορμήσεις χθες με ξύλα και πέτρες εναντίον Ελλήνων και Σλαβομακεδόνων φρουρών για να γκρεμίσουν τον φράχτη και να ξεχυθούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας. 

Περνούν οι μέρες, το πλήθος μεγαλώνει και η κατάσταση επιδεινώνεται σε θέματα σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέγασης ειδικά τις νύχτες που η θερμοκρασία πέφτει. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν, όμως είναι πλέον αδύνατον να φροντίσουν χιλιάδες ανθρώπους.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ, από τη μεριά τους, αντιμετώπισαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα τούς νεαρούς που επιτέθηκαν χθες, αλλά είναι σαφές ότι στα Σκόπια επικρατεί αμηχανία, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο να εφορμήσουν στον φράχτη χιλιάδες άνθρωποι και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αρχίζουν πλέον να συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα ακουμπάει και τους ίδιους και, φυσικά, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με πολυβόλα στα σύνορα. 

Ήδη στην ΠΓΔΜ έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες Αφγανοί στα σύνορα με τη Σερβία, οι οποίοι πιθανότατα θα αυξηθούν, ενώ οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου