Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ISIS

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», δύο πρώην υπάλληλοι πυρηνικού σταθμού στο Ντοέλ, στην Αμβέρσα, του Βελγίου είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS! Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο ένας από αυτούς τους άνδρες είναι γνωστός ως Ιλίας Μπουχαλάμπ και πιστεύουν ότι έχει σκοτωθεί στη Συρία.

Ο δεύτερος είχε καταδικαστεί σε μικρή ποινή φυλάκισης για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, το 2014. Το γεγονός, μάλιστα, ότι του είχε επιβληθεί μικρή ποινή φυλάκισης, ενώ γνώριζαν ότι ήταν εργαζόμενος πυρηνικού σταθμού εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βελγική Derniere Heure οι αδελφοί Καλίντ και Ιμπραχί Ελ Μπακράουι- δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έπληξαν τις Βρυξέλλες- σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο και ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- μακελάρη του Παρισιού- επιτάχυνε τα πλάνα των τρομοκρατών.

Τα δύο αδέρφια, έγραψε η εφημερίδα, είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου. Υλικό με δεκάδες ώρες από τις κινήσεις του κατασχέθηκε σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα ενός άλλου υπόπτου που ανήκει στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα, του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Προφανής στόχος των τρομοκρατών ήταν να απαγάγουν τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος και να πάρουν στα χέρια τους ραδιενεργό υλικό. Η παρακολούθησή του έγινε πέρυσι, σύμφωνα με την Telegraph και ανακαλύφθηκε μόνο πρόσφατα.

Όμως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μόλις στις 4 Μαρτίου- δύο εβδομάδες μετά από τον εντοπισμό αυτού του υλικού, τοποθετήθηκαν στρατιώτες στη φύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Παρά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, αρχικά είχε απορρίψει την πρόταση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

«Τίποτα δεν υποδεικνύει συγκεκριμένη απειλή σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Για αυτό δεν προγραμματίζουμε την όποια στρατιωτική υποστήριξη», είχε δηλώσει. Μετά από λίγο όμως η βελγική κυβέρνηση άλλαξε στάση και στις 4 Μαρτίου τοποθέτησε 140 στρατιώτες σε πέντε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου