Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΣΦΑΓΗ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

 

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ δεν ήταν τόσο τεταμένες λόγω του ελληνικού ζητήματος. Στο μεταξύ γίνονται προσπάθειες προσέγγισης εν μέσω σεναρίων για πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ με αφορμή τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αναμένεται στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Ήδη, όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην έντυπη έκδοσή της, οι σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών δεν ήταν ποτέ χειρότερες.

Από τις πηγές της στις Βρυξέλλες η εφημερίδα μεταφέρει ένα κλίμα οργής και κάνει λόγο ακόμη και για εκβιασμό, δεδομένου ότι η γερμανική βουλή επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην εβδομαδιαία συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη (12.04), οι 28 επίτροποι συζήτησαν διεξοδικά για το κακό κλίμα ανάμεσα στους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας. 

Αναφέρθηκαν δύο πιθανές αιτίες: ορισμένοι υποστήριξαν ότι η άτεγκτη στάση του ΔΝΤ γίνεται για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής για να πιέσει τους Ευρωπαίους να συναινέσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.  Άλλοι πάλι διατύπωσαν την άποψη ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει ήδη αποφασιστεί και το Ταμείο ψάχνει απλά το κατάλληλο πρόσχημα. 

Ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι οργισμένος με την Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία θα συναντήσει στην Ουάσιγκτον. Της προσάπτει ότι επιμένει στην περσινή εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 2,7% και όχι στο ποσοστό που θα ανακοινώσει η Eurostat για το 2015, δηλαδή στο 0,3%. 

Σε αυτή τη διαφορά οφείλονται οι αρνητικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές. Οι διαφορές τροφοδοτούν και διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου