Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ

 

Το Αιγυπτιακό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και Σαουδαραβίας στην Ερυθρά θάλασσα.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι η τεχνική διαδικασία χάραξης της γραμμής των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, είχε ως αποτέλεσμα τα δύο ενδιαφερόμενα κράτη να αποδεχθούν, ότι τα νησιά Tiran και Sanafir βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Σαουδικής Αραβίας.

Στην ανακοίνωσή αναφέρεται, ότι ο Βασιλιάς Abdulaziz Al-Saud είχε ζητήσει από την Αίγυπτο, τον Ιανουάριο του 1950, να αναλάβει αυτή την προστασία των δύο νησιών. Η Αίγυπτος ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και παρείχε καθόλη την περίοδο προστασία στα νησιά.
 
Η υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επωφεληθούν από τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες και το οικονομικό όφελος που θα τους αποφέρουν από τον πλούτο και τους πόρους που περιέχουν.
 
Η ανακοίνωση τονίζει ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήρθε μετά από σκληρή και μακρά εργασία, που διήρκεσε άνω των 6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν έντεκα κύκλοι συνεδριάσεων της Επιτροπής Οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Οι τρεις τελευταίοι κύκλοι συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν από το Δεκέμβριο του 2015, μετά την υπογραφή της Διακήρυξης του Καΐρου, στις 30 Ιουλίου του 2015.
 
Η Επιτροπή ενέκρινε κατά τις εργασίες της, το Προεδρικό Διάταγμα υπ αριθμό 27 του 1990, περί καθορισμού των αιγυπτιακών σημείων της γραμμής βάσης για τη μέτρηση της αιγιαλίτιδας ζώνης και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, η οποία είχε κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη στις 2 Μαΐου 1990. 

Ενέκρινε επίσης τις ανταλλαγείσες μεταξύ των δύο χωρών επιστολές κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, καθώς και το Βασιλικό Διάταγμα του 2010 περί καθορισμού των ανάλογων βασικών σημείων της Σαουδικής Αραβίας.
 
Επισημαίνεται επίσης ότι οι ειδικοί εκ των μελών της Επιτροπής χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους στην εξακρίβωση των σημείων και στον υπολογισμό των αποστάσεων, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον καθορισμό της μέσης γραμμής μεταξύ των δύο χωρών, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.
 
Η υπογραφή και η επικύρωση της συμφωνίας θα επιτρέψει στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να επωφεληθεί από την αποκλειστική οικονομική της ζώνη στην Ερυθρά Θάλασσα και από τις ευκαιρίες που προσφέρει για εξερεύνηση και άντληση πρόσθετων φυσικών πόρων για τη χώρα.
 
Η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας θα υποβληθεί στην Αιγυπτιακή Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση της κύρωσής της, σύμφωνα με τις σχετικές νομικές και συνταγματικές διαδικασίες.
 
Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των Αδελφων Μουσουλμάνων. 
Ο ακτιβιστής, Δικηγόρος Nejad El-Borai, σε σχόλιο όσον αφορά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας που δημοσιοποιήθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter επεσήμανε ότι άσχετα από το αν τα δύο νησιά ανήκουν στη Σαουδική Αραβία ή στην Αίγυπτο, η παραχώρησή τους σήμερα και υπό αυτές τις συνθήκες, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το τι συνέβη κατά την οριοθέτηση των συνόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Διαδικτυακές ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τις δύο τελευταίες ημέρες, άρχισαν ένα πόλεμο διαδόσεων και παραπλανητικών πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπαθειών, μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να δυσφημήσουν τις προσπάθειες μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, με τον ισχυρισμό ότι η Αίγυπτος παραχώρησε στη Σαουδική Αραβία τις δύο νήσους, γεγονός που αντιτίθεται στην ιστορική αλήθεια και στην πραγματικότητα.
 
Το ενδιαφέρον της Σαουδαραβίας για τις δύο νήσους σχετίζεται με το ρόλο τους στο σχέδιο του «Σαουδαραβικού φυσικού αερίου» στην Ερυθρά Θάλασσα. Αραβες μελετητές εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον που αποδίδει η Σαουδική Αραβία την περίοδο αυτή, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, οφείλεται στη σημασία των δύο νησιών, που έχει αυξηθεί για λόγους που σχετίζονται με το ρόλο τους στο σχέδιο του «Σαουδαραβικού φυσικού αερίου» στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε με την ανακοίνωση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίων και Ορυκτού Πλούτου, το 2012, για την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου από τη δημόσια σαουδαραβική εταιρία «Aramco», στα βόρεια της Ερυθράς, 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του λιμένα «Duba», με ρυθμό ροής 10 εκατ. κυβικών ποδών αερίου ανά ημέρα, σε βάθος 17.700 ποδών στην τοποθεσία «Μakman Al-Wajh». Σε άλλη δοκιμαστική άντληση, ο ρυθμός ροής του αερίου ήταν 5,2 εκατ. κυβ. πόδια ανά ημέρα, σε βάθος 17. 275 πόδια.
 
Οσον αφορά τον τομέα της Ασφάλειας, η σημασία της νήσου Tiran έγκειται στο γεγονός ότι βρίσκεται απέναντι από την περιοχή Ras Hamid, στις δυτικές ακτές της πόλης Tabuk της Σαουδικής Αραβίας. Τα δύο νησιά έχουν επίσης στρατηγική σημασία διότι ελέγχουν την κίνηση της ναυτιλίας στον Κόλπο της Άκαμπα.

Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για τα δύο νησιά εκδηλώθηκε επίσημα από την εποχή του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και αυξήθηκε κατά πολύ το τελευταίο διάστημα, με τον επίσημο καθορισμό της χρονικής στιγμής ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη του Σαουδάραβα Μονάρχη στην Αίγυπτο.
 
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι όροι της συνοριακής συμφωνίας οριοθέτησης, που παραμένουν άγνωστοι, παρά την επίσημη υπογραφή της, περιλαμβάνουν τον καταμερισμό των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ερυθρά Θάλασσα, με εξαίρεση τις περιοχές πλησίον Halayeb και Shalateen, προς αποφυγή προβολής αντιρρήσεων από το Σουδάν.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου