Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΛΟΚ ΓΙΑ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινούνται στην κυβέρνηση μετά τη βόμβα μεγατόνων των Wikileaks για τα σχέδια του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και διασύνδεση της αξιολόγησης και του χρέους με το βρετανικό δημοψήφισμα.

Με την επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την καλεί να πάρει σαφή θέση για το κατά πόσο οι θέσεις οι οποίες εκφράζονται από το δίδυμο του Ταμείου που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα αποτελούν επίσημες θέσεις και της Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αποσκοπεί είτε στην αποχώρηση του Ταμείου εν γένει από το πρόγραμμα, όπως ανοιχτά έχει δηλώσει ότι επιθυμεί και ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν κάνοντας λόγο για «ευρωπαϊκό ζήτημα», είτε εφόσον δεν καταστεί αυτό εφικτό στον «εξοστρακισμό» του Δανού τεχνοκράτη από το ελληνικό πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες προκειμένου να δημιουργήσει ένα ενιαίο μπλοκ απέναντι στους σχεδιασμούς Τόμσεν. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού θα είναι αρχικά με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και εν συνεχεία και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Η διαρροή των Wikileaks πάντως, εκτιμάται ότι «έκαψε» το σενάριο που απεργάζονταν Τόμσεν και Βελκουλέσκου για νέα ασφυξία στην Ελλάδα προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της Ευρωζώνης και κυρίως του Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα του Σαββάτου, απέστειλε επιστολή στον Μάρτιν Σουλτς, τους επικεφαλής όλων των ευρωομάδων αλλά και τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος (FAWG) Ρ. Γκουαλτιέρι.

Σε αυτήν ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει την ανάγκη για ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Τονίζεται ακόμη ότι «χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απρίλιου» και ζητείται η συμβολή της Ευρωβουλής.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις υπογράμμιζαν το Σάββατο μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ότι ο στόχος να έχουν κλείσει όλα μέχρι τις 12 Απριλίου παραμένει. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν αμέσως με την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών. 

Όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, στα οποία υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, προκειμένου να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, μετά και το πολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός των δεδομένων χρονοδιαγραμμάτων.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου