Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΡΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

 

Συνδυάζοντας πικρόχολα αστεία με οικονομικά στατιστικά στοιχεία, κατηγορίες και βρυχηθμούς κατά Τουρκίας και ΗΠΑ μαζί με «διακηρύξεις» φιλίας.Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδόθηκε και φέτος στον καθιερωμένο τηλεμαραθώνιο ερωταπαντήσεων που χρησιμοποιεί ως βήμα για να προβάλλει την εικόνα του ισχυρού ηγέτη που προστατεύει τη Ρωσία από εξωτερικές απειλές και νοιάζεται για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της. 

Επί τέσσερις ώρες ο Πούτιν απαντούσε σε ερωτήσεις πολιτών, ενηλίκων, ηλικιωμένων και παιδιών, από όλη τη χώρα υποσχόμενος ότι η προβληματική οικονομία θα ανακάμψει και διαμηνύοντας ότι ουδείς μπορεί να δίνει οδηγίες και να επιβάλει όρους στη Ρωσία με τον ίδιο προστάτη των συμφερόντων της.

Τις μέρες που προηγήθηκαν πριν τον ετήσιο τηλεμαραθώνιο οι Ρώσοι έστειλαν περισσότερες από τρία εκατομμύρια ερωτήσεις στον Πούτιν - από θέματα διατροφικών συνηθειών έως την κατάσταση στο μέτωπο της Συρίας.

Μιλώντας για τις διαταραγμένες σχέσεις με την Τουρκία, την Ουκρανία και ορισμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά θα ανταποδώσει σε οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες.

«Πρέπει να απαντήσουμε αλλιώς θα μας κάτσουν στο σβέρκο. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν ήδη συμβεί στην ιστορία μας πριν από πολύ καιρό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επιστροφή σε αυτό -και δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε.

Στήριξη στους Κούρδους της Συρίας.Σε σχόλια που αδιαμφισβήτητα θα εξοργίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν ανέφερε με φόντο τη ρωσική εμπλοκή στο μέτωπο της Συρίας πως θα υποστηρίξει τους Κούρδους της Συρίας, τονίζοντας ότι είναι σοβαρή δύναμη στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Εμφύλιος στη νότια Τουρκία, βολές σε Ερντογάν.Ανέφερε επίσης ότι επί της ουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος στη νότια Τουρκία και η «παρούσα ηγεσία της περισσότερο συνεργάζεται με ακραίες ομάδες παρά τις πολεμά», επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες κατά Ερντογάν για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος και τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα που πολεμούν στο Μέτωπο αλ-Νόσρα.

«Στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος στη νότια Τουρκία. Προσπαθούμε να τον αγνοήσουμε, η διεθνής κοινότητα προσποιείται ότι δεν το βλέπει, αλλά είναι γεγονός. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται βαρέα όπλα και εξοπλισμός, πυρομαχικά.

Δεν είναι ασφαλής για τους Ρώσους η Τουρκία.Και ουσιαστικά κάλεσε τους Ρώσους να μην επισκεφθούν το καλοκαίρι την Τουρκία, όπου «σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται βομβιστικές επιθέσεις». Αμφισβήτησε τη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων τουριστών, λέγοντας επίσης πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για επανέναρξη πτήσεων προς την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Αλλά δεν είμαστε «εχθροί».«Δεν έχουμε βρεθεί, και δεν θα βρεθούμε, σε έναν κύκλο εχθρότητας. Αυτό μπορεί απολύτως να αποκλειστεί. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες στον κόσμο» είπε σε άλλο σημείο του τηλεμαραθωνίου.

«Έχουμε επίσης, συνολικά, καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Και θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι φίλη μας και ο τουρκικός λαός ένα φιλικό έθνος με το οποίο αναμφίβολα θα οικοδομήσουμε τις καλύτερες δυνατές φιλικές σχέσεις».

«Έχουμε προβλήματα με κάποιους πολιτικούς ηγέτες, των οποίων τη συμπεριφορά, τις ενέργειες θεωρούμε ανάρμοστες.Αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό, όπως βλέπετε με ηρεμία, χωρίς εμπόδια [...] και αυτή είναι η γραμμή αντίδρασής μας σε μη φιλικές ενέργειες απέναντι στη Ρωσία» συνέχισε.

Εάν πνίγονταν Ερντογάν και Ποροσένκο... Απαντώντας σε ερώτηση 12χρονου κοριτσιού εάν θα έσωζε -και ποιον πρώτο - τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο σε περίπτωση που πνίγονταν, ο Πούτιν απάντησε: «Αν κάποιος έχει αποφασίσει να πνιγεί, δεν είναι πλέον δυνατό να τον σώσεις. Αλλά, βέβαια, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα βοηθείας και χείρα φιλίας σε οποιονδήποτε από τους εταίρους μας, αν το θέλει και ο ίδιος».

Ο Συριακός στρατός σε «ισχυρή θέση» παρά τη μερική ρωσική απόσυρση.«Το θέμα δεν είναι να φύγουμε και να τα αφήσουμε όλα... αποσύραμε ένα σημαντικό τμήμα των δυνάμεών μας, αλλά μετά την απόσυρση αφήσαμε τον συριακό στρατό σε μία θέση όπου, με την υποστήριξη του τμήματος του αποσπάσματος που έμεινε εκεί, μπορεί να πραγματοποιεί σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις.

Ήδη μετά την αποχώρησή μας έχει αναλάβει κάποιους σημαντικούς στόχους».«Είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε όλοι και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δεχθούμε το Σύνταγμα και στη βάση του Συντάγματος να διεξαχθούν εκλογές. Αυτός είναι ο τρόπος να εξέλθουμε από την κρίση» συνέχισε.

«Η αντιπολίτευση [στη Συρία] προσπαθεί να ανακτήσει αυτά που έχασε, Πράγματι, θα πρέπει να ειπωθεί πως στη πραγματικότητα δεν είναι ο συριακός στρατός που πολεμά εκεί, αλλά μερικοί κουρδικοί σχηματισμοί και κάποιες άλλες ένοπλες ομάδες που πολεμούν μεταξύ τους και εναντίον των Κούρδων.

Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί» είπε σε άλλο σημείο.

Ο Ομπάμα δεν έμαθε από το Ιράκ
Ο Πούτιν «επικρότησε» την παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ ότι το μεγαλύτερο λάθος της προεδρίας του ήταν η αποτυχία προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα της επέμβασης στη Λιβύη, η οποία είναι σήμερα βυθισμένη στο χάος. Δεν πήρε ο Ομπάμα μαθήματα από το Ιράκ, ανέφερε.

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν να σέβονται τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας. «Εάν μας μιλούν με σεβασμό, θα μπορούμε πάντοτε να βρίσκουμε λύσεις ικανοποιητικές για όλους. Πρέπει να συνεργάζονται με τη Ρωσία ως ισότιμο εταίρο» δήλωσε.

Διατηρούμε τις κυρώσεις κατά της Δύσης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν προβλέπει άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον και ότι η Μόσχα θα διατηρήσει επίσης τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε αντίποινα κατά της Δύσης.

Για την Ουκρανία
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αρχές στο Κίεβο ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ.

Σχολιάζοντας την έγκριση από το ουκρανικό Κοινοβούλιο του διορισμού του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι «πραγματιστική».

«Πρόκληση» τα Panama Papers.
«Πρόκληση» χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις των Panama Papers για offshore λογαριασμούς, που παραπέμπουν στον ίδιο μέσω ανθρώπων του στενού του φιλικού περιβάλλοντος, ενώ κατήγγειλε ότι η γερμανική εφημερίδα που βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις - η Suddeutsce Zeitung- εξαρτάται οικονομικά από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sacks.

Δήλωσε ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται πίσω από τη διαρροή και ότι τα ρεπορτάζ του Τύπου έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αμφιβολίες απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να επιβάλλουν όρους στη Ρωσία από τη θέση του ισχυρού. «Δεν πρέπει να ενεργούν από τη θέση του ισχυρού, να επιβάλλουν ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, αλλά οφείλουν να ενεργούν με σεβασμό απέναντι σε όλους τους εταίρους τους και φυσικά απέναντι στη Ρωσία» είπε.

Αισιόδοξος για την οικονομία.
Ο Πούτιν εμφανίσθηκε προς τους συμπατριώτες του αισιόδοξος για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, η οποία περνά μακροχρόνια ύφεση, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το επόμενο έτος, όπως θεωρεί ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αναμένει μία «μικρή πτώση» του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2016, κατά 0,3% έναντι 3,7% το 2015, αλλά άνοδο κατά 1,4% το 2017.

Όμως, «τι τον κάνει τόσο αισιόδοξο;». «Υπάρχουν θετικά στοιχεία, ο γεωργικός, ο κατασκευαστικός τομέας, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, το εμπορικό πλεόνασμα, η αποκατάσταση των συναλλαγματικών αποθεμάτων...».

Επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να «μεταβάλει τη δομή της οικονομίας της», η οποία είναι εξαρτημένη από τους υδρογονάνθρακες. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο, παρά ταύτα κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε.

Πολύ νωρίς να μιλήσει για το 2018.
Ερωτηθείς εάν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2018, ο Πούτιν απάντησε πως είναι πολύ νωρίς να απαντήσει σε κάτι τέτοιο λέγοντας πως «πρέπει να σκεφτόμαστε το τώρα και όχι το μέλλον, και πώς θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας, τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει».

Και τι απάντησε στην ερώτηση εάν θα (ξαναβάλει) στεφάνι.
«Ειλικρινά δεν ξέρω. Όλα αυτά δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Όμως ίσως μια μέρα να μπορέσω να ικανοποιήσω την περιέργειά σας» κατέληξε χαμογελώντας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου