Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έστειλε καινούργιες ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους τουρίστες που πάνε διακοπές στην Τουρκία. Η νέα προτροπή λοιπόν της Γερμανίας προς τους τουρίστες είναι να μην κριτικάρουν το τουρκικό κράτος… Η αφορμή της οδηγίας αυτής ήταν το γεγονός της παραβίασης της ελευθερίας του λόγου, που έγινε από έναν Γερμανό κωμικό του σατίρισε τον Ερντογάν, σε εκπομπή που παρουσιάζει  σε γερμανικό κανάλι.

Συγκεκριμένα, η παράγραφός ενημερώνει τους τουρίστες πως «σας συνιστούμε να μην κάνετε δημόσιες πολιτικές δηλώσεις εναντίον του τουρκικού κράτους και να δείχνετε κατανόηση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Έτσι μετά το πέρας της εκπομπής του γερμανού κωμικού βρέθηκε στο κέντρο των κατηγοριών για τις κριτική που έγινε από τον ίδιο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα προβλέπει ποινή για προσβολές κατά του Τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης.

Το ποίημα του κωμικού περιείχε λογοπαίγνια καθώς έφερε κατηγορίες προς τον Τούρκο πρόεδρο για παραβιάσει ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της αντιπολίτευσης. Από τότε που συνέβη το περιστατικό αυτό ο  κωμικός Jan Boehmermann διέκοψε την εκπομπή του στο κανάλι ZDF. Καθώς το κανάλι ενημέρωσε πως θα στηρίξει τον εργαζόμενο του στο δικαστήριο.

Παράλληλα, η Τουρκία έφερε αντίρρηση στην είσοδο του ανταποκριτή Volker Schwenk του καναλιού ARD της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος εργαζόταν στο Κάιρο. Ο Schweck θα ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να πάρει συνέντευξη στα σύνορα από πρόσφυγες Τουρκίας-Συρίας. Ο Schweck έκανε δηλώσεις που έλεγε ότι «Τελικός σταθμός-Κωνσταντινούπολη. Μου απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία με έγγραφο που ανέφερε το όνομά μου. Είμαι δημοσιογράφος. Υπάρχει πρόβλημα;».

Έτσι λοιπόν η Γερμανία προτίθεται να θυσιάσει την ελευθερία του λόγου, για να ησυχάσει το κράτος της Τουρκίας για το θέμα του προσφυγικού στην Ευρώπη. Τέλος, με τα παραπάνω μαρτυρείται το γεγονός πως η Μέρκελ δεν θέλει πολλές τριβές με τον Ερντογάν γι ΄αυτό κινείται με τόσο στρατηγικές κινήσεις.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου