Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ «ΚΟΥΒΑΡΙ» ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Ξετυλίγεται το κουβάρι της εμπλοκής της Κύπρου στο «σκάνδαλο του αιώνα» -  Τι μάθαμε από τα έγγραφα του Παναμά για τα… «ένοχα» μυστικά που αφορούν σε φοροδιαφυγή, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στο νησί.

Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα του Παναμά, αποκαλύπτουν πιθανή χρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, για διαδρομές μαύρου χρήματος. Η εταιρεία, μάλιστα, διατηρεί γραφεία στη Λεμεσό από το 2003.

Όπως αποκαλύπτεται, η Κύπρος φέρεται να βρίσκεται στην 6η θέση των πιο ενεργών χωρών που διαμεσολαβούν στη φοροδιαφυγή που αποκάλυψαν τα Panama Papers. Τα -μέχρι στιγμής- στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την εμπλοκή της Κύπρου, δείχνουν:

Στα έγγραφα γίνεται αναφορά σε ρωσική τράπεζα, η οποία αποκαλείται «το πορτοφόλι του Πούτιν» και επικεφαλής της είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου. Η συγκεκριμένη Ρωσική τράπεζα φέρεται να είχε συνεργασία με την RCB η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα του Παναμά, η RCB φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως «όχημα» για μυστικές μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές και μη εγγυημένα δάνεια, προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος μέσων ενημέρωσης και μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Η εν λόγω τράπεζα, φέρεται μεταξύ 2010-2011 να χορήγησε τρία δάνεια συνολικού ύψους 11,3 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία που συνδέεται με… κουμπάρο του Πούτιν. Σε ότι αφορά στην RCB, φέρεται να είχε μεταξύ 2009-2012 να δάνεισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, από το παράρτημα της στην Κύπρο, χωρίς σαφείς εγγυήσεις.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της, η RCB Bank τόνισε ότι, ως θέμα πολιτικής, δεν παραχωρεί δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και επισημαίνει ότι ακολουθεί αυστηρά τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, επίσης σε χθεσινή ανακοίνωση, ανέφερε ότι αξιολογεί τις πληροφορίες στο βαθμό που ενδεχομένως να αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και προβαίνει, όπου χρειάζεται, στις δέουσες ενέργειες.

Σχολιάζοντας την φερόμενη εμπλοκή της Κύπρου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι φορολογικός παράδεισος και ότι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε θέματα που αφορούν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

Σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Πέτρο Ποροσένκο φέρεται να συνδέεται με εταιρεία που εκπροσωπείται από κυπριακό δικηγορικό γραφείο. Η εταιρεία ιδρύθηκε εν μέσω του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες και  δήλωσε πως σέβεται κατά γράμμα τη νομοθεσία, ενώ το κυπριακό δικηγορικό γραφείο, αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έχει σχέση με τις πολιτικές δραστηριότητες του Πέτρο Ποροσένκο, αλλά με πλάνο αναδιάρθρωσης της πώλησης εταιρείας που διατηρούσε στο παρελθόν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου