Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Έντονη κριτική στη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό ασκεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «προβληματική» η οποία παραβιάζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Πιο αναλυτικά, σε έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για συμφωνία η οποία παραβιάζει τα όρια του διεθνούς δικαίου, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει μία σειρά από «ανησυχίες» οι οποίες έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian, οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι, την φιλοξενία των μεταναστών σε υπερπλήρη και ανθυγιεινά κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά και την ανεπαρκή νομική προστασία των προσφύγων οι οποίοι ζητούν άσυλο.

Η ίδια έκθεση χαρακτηρίζει επίσης ως «ντροπιαστικά αργή» την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρώπη σε ότι αφορά την  μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. «Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας υπερβαίνει τα όρια του τι είναι επιτρεπτό σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», αναφέρει η έκθεση η οποία έχει συνταχθεί από την Ολλανδή βουλευτή Tineke Strik.

«Η συμφωνία εγείρει πολλά ζητήματα συμβατότητας αναφορικά με τους βασικούς κανόνες με τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα των μεταναστών», αναφέρει επίσης η έκθεση επίσης, ενώ γίνεται λόγος για «προβληματική συμφωνία». Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επικρίσεων αναφορικά με την συμφωνία με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα της Guardian.Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου