Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΟΙ «ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ» ΤΟΥ FSA ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

 

Με αφορμή την αποκάλυψη της δημοσιογράφου Μαρία Φινοσίνα του Russia Today, ότι ο «μετριοπαθής» συριακός Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) διαμέλισε ένα βρέφος 45 ημερών ημερών  για να αναγκάσει τον πατέρα του να προσχωρήσει στις γραμμές του, και ο αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, Κεβόρκ Αλμασιάν (Kevork Almassian), κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία.

Όπως έγραψε στο Twitter, «ο αδελφός μου απήχθη από τον FSA στο Χαλέπι τον Μάιο του 2012. Τους πληρώσαμε υψηλά λύτρα, αλλιώς θα τον αποκεφάλιζαν». Και συνέχισε: «Απήγαγαν τον αδελφό μου, λεηλάτησαν τα αυτοκίνητα και τα μαγαζιά μας, σκότωσαν τα δύο μου σκυλιά. Αυτή είναι το τίμημα που πληρώσαμε επειδή δεν συνταχτήκαμε με τον FSA στο Χαλέπι».

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) ήταν η πρώτη συγκροτημένη δύναμη της αντιπολίτευσης που συστήθηκε στη Συρία για να πολεμήσει ενάντια στην κυβέρνηση Άσαντ. Αρχικά συστήθηκε από αξιωματικούς και στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού που στασίασαν ενάντια στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια άρχισαν να εντάσσονται σε αυτόν διάφορες ένοπλες ομάδες, συμμορίες, κατσαπλιάδες, ληστές, υπόκοσμος. Όλοι όσοι είδαν στον πόλεμο μια «ευκαιρία».

Ο FSA υποστηρίχτηκε από την πρώτη στιγμή ανοιχτά από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τη Δύση. Καθώς όμως ο πόλεμος «τραβούσε» άρχισαν να εμφανίζονται άλλες, πιο «ριζοσπαστικές» ομάδες στη Συρία, όπως η Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) και το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ισχυροποιηθούν και να περιορίσουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ο οποίος κατέληξε να είναι σύμμαχος της Αλ Κάιντα.

Η συμμαχία του FSA με την Αλ Κάιντα και η αποκάλυψη ότι τα όπλα που λάμβανε από τη Δύση κατέληγαν στα χέρια των τζιχαντιστών, έκανε τον Μπάρακ Ομπάμα το καλοκαίρι του 2015 να αποφασίσει τον εξοπλισμό και την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), με κορμό τους Κούρδους της Συρίας, αφήνοντας τον FSA να υποστηρίζεται πλέον αποκλειστικά από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες τον έχουν μετατρέψει σε εντολοδόχο στράτευμα των συμφερόντων τους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου