Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ PANAMA PAPERS ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ

 

Στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκονται τα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που καταγράφονται στη λίστα των Panama Papers ως διαχειριστές off shore εταιρειών ή Ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα φύγουν από το εισαγγελικό γραφείο αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές του Παναμά με στόχο να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί κύριοι των επίμαχων εταιρειών. Οι πληροφορίες θέλουν, σε ότι αφορά την Ελλάδα, να καταγράφονται στη λίστα 223 υπεράκτιες εταιρείες, 285 μέτοχοι εταιριών και περίπου 57 δικαιούχοι.

Μεταξύ των ονομάτων που φέρονται να συμπεριλαμβάνονται στην πολυσυζητημένη λίστα της παναμέζικης εταιρίας Mossack Fonceca- την οποία αποκάλυψε η Interational  Consortium  of  Investigative  Journalists - περιλαμβάνεται το όνομα του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, του επίσης δικηγόρου και εμπλεκόμενου σε υποθέσεις διακίνησης παράνομων χρημάτων από εξοπλιστικά Σπύρου Μεταξά, του τραπεζικού στελέχους Κωνσταντίνου Λαναρά, των Πρ. Πετρίδη και Αλέξανδρου Πατούνη κ.ά.  

Για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αυτά οι Εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους των οικονομικών τους στοιχείων.  Κλιμάκιο οικονομικών εισαγγελέων έχει ήδη εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για να συσχετιστούν όλα τα στοιχεία από τις λίστες(Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ) που βρίσκονται στα χέρια τους και να εντοπιστούν όλα τα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος στο εξωτερικό.  

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε την έναρξη της έρευνας λέγοντας ότι "η δικαιοσύνη και αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρξει αίσθημα Δικαίου στην ελληνική κοινωνία″. Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι οφείλονται στον λαό απαντήσεις, έναν λαό "ο οποίος δεινοπαθεί έξι χρόνια τώρα και κάποιοι έχουν δράσει κατά τέτοιο τρόπο εις βάρος του ελληνικού λαού. Θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι να λογοδοτήσουν". 

Η αποκάλυψη των Panama Papers προκάλεσε σάλο με πολλούς ηγέτες κρατών να απολογούνται καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής μέσω off shore με τη βοήθεια δικηγορικού γραφείου στον Παναμά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου