Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ


Ο μετεωρισμός του ΔΝΤ – Το ανέλπιστο επικοινωνιακό δώρο στον Αλέξη. Ανέλπιστο δώρο ετοιμάζεται να κάνει το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση. Καθώς το ΔΝΤ διαφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Την οποία όμως αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι, για τον μη συγκεκριμένο προσδιορισμό των νέων μέτρων ύψους 3,4 δις ευρώ αλλά μόνο με νομοθέτηση του κόφτη, δηλαδή ενεργοποίηση μηχανισμού δημοσιονομικών μειώσεων μόνο εάν χρειαστεί, το ΔΝΤ δεν θέλει να μπει επί του παρόντος στο τρέχων πρόγραμμα.  

Έτσι, ενώ οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν την αποχώρηση του ως λάθος, από την άλλη δεν μπορούν να δεχτούν να θεσμοθετηθούν και μέτρα που θα εφαρμοστούν με χρονοκαθυστέρηση. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή του Νομισματικού Ταμείου είναι στον αέρα και αν δεν συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα δεν θα δώσει και 8 με 9 δις ευρώ όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. 

Να σημειωθεί ότι στα δυο πρώτα προγράμματα που συμμετείχε το ΔΝΤ είχε δανείσει στην Ελλάδα 20,1 δις και 11,7 δις αντίστοιχα. Σήμερα, η Ελλάδα απομένει να πληρώσει στο ΔΝΤ  21,3 δις.  Η μη συμμετοχή όμως του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δηλαδή στο μνημόνιο που υπογράφει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσωρινά ή μόνιμα μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση επικοινωνιακά. 

Μπορεί να μην πήρε όσα διεκδικούσε στο χρέος αλλά ότι κατάφερε επιτέλους να πετάξει εκτός ΔΝΤ. Εξάλλου, σε αυτή την ρητορική μπορεί να συμμετέχουν και Ευρωπαϊκοί παράγοντες που δεν συμφωνούν με το ΔΝΤ, καθώς δέχονται τους πολιτικούς ελιγμούς Τσίπρα. Ωστόσο θεωρείται αδύνατη η πλήρης απομάκρυνση του Ταμείου διότι τότε θα πρέπει ο ESM να αναλάβει την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει νέα αποδοχή του επιπλέον αυτού βάρους με την ψήφο όλων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, γεγονός που θεωρείται απίθανο.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου