Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΗΡΥΞΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να μην αναγνωρίσει καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Κίνα. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. δεν εκπληρώνει τα κριτήρια.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά δεν είναι δεσμευτικό. Η υπόθεση έχει προϊστορία: το 2001 η Κίνα προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με προοπτική να λάβει το «καθεστώς οικονομίας της αγοράς» μέσα σε 15 χρόνια. Η Κομισιόν καλείται να διασαφηνίσει τη στάση της μέχρι το φθινόπωρο. Τελικά, είναι η Κίνα «οικονομία της αγοράς»;

Για την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η απάντηση είναι σαφής: «Η απάντηση είναι ‘όχι’. Είναι ‘όχι’ γιατί δεν τηρεί όλους τους κανόνες και τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Είναι ‘όχι’ γιατί έχει εμφανιστεί σε πολλές περιπτώσεις να κάνει υπερσυγκέντρωση προϊόντων χαμηλής τιμής, το λεγόμενο ʻντάμπινγκʼ

Να επιχειρεί δηλαδή να πουλήσει στην ΕΕ με τιμές χαμηλότερες, ακόμη και από τις τιμές που έχει στην εγχώρια ζήτηση η Κίνα. Θα αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα: τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, όπου η Κίνα έχει πάρει το 65% της παγκόσμιας παραγωγής και αυτό το οφείλει κυρίως σε πρακτικές ντάμπινγκ, και βεβαίως τον κλάδο του χάλυβα, όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: χάθηκαν 85.000 θέσεις εργασίας από το 2008, δηλαδή χάθηκε για την Ευρώπη το 20% της εργασιακής αγοράς εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που ασκεί η Κίνα».

Το παράδειγμα της χαλυβουργίας επικαλείται, μεταξύ άλλων, και ο γερμανός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Κασπάρυ, αντιπροτείνοντας μία ισχυρή ευρωπαϊκή νομοθεσία αντι-ντάμπινγκ. «Είναι σαφές ότι η Κίνα δεν είναι οικονομία της αγοράς, αλλά κρατική οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και πολλές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού» επισημαίνει ο γερμανός πολιτικός.

«Πρέπει να μπορούμε να αμυνθούμε σε αυτές τις στρεβλώσεις, για εμάς τους Χριστιανοδημοκράτες αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ήδη πριν από πέντε χρόνια οι Κινέζοι είχαν πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με παπούτσια, πριν από δύο-τρία χρόνια είχαμε μία παρόμοια κατάσταση στα ηλιακά πάνελ, σήμερα την έχουμε στον χάλυβα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου