Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 

Με μια κίνηση που προκάλεσε νέο «εγκεφαλικό» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπρετ ΜακΓκούργκ (Brett McGurk), ειδικός προεδρικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επισκέφτηκε την πόλη Κόμπανι στο συριακό Κουρδιστάν (Ροζάβα).

Ο αντιπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα συναντήθηκε με τον Σαλίχ Μουσλίμ, τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος PYD (μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), για να συζητήσουν την επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ράκα είναι η ντε φάκτο «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία και οι Αμερικανοί «πιέζουν» τους Κούρδους και τους Άραβες συμμάχους τους, που από κοινού έχουν συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να την ανακαταλάβουν.

Βεβαίως μια πολεμική επιχείριση απελευθέρωσης της Ράκα, η οποία είναι μια κυρίως αραβική πόλη με έντονο μειονοτικό χριστιανικό στοιχείο, θα στοίχιζε μεγάλες απώλειες στους Κούρδους, για αυτό και η κουρδική πλευρά επιδιώκει αφενός μεν τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα τους υποστηρίξουν δυναμικά.

Με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και οπλισμό, αφετέρου οι Κούρδοι επιθυμούν να καταλάβουν και τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού, οι οποίες επίσης κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος και δεν μπορούν διότι η Τουρκία βάζει «βέτο» για αυτές τις πόλεις στις ΗΠΑ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου