Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

 

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος, που μπορεί και κατασκευάζει τα δικά του χημικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιεί στο Ιράκ και στη Συρία, έχει τη δυνατότητα να τα παρασκευάσει και εντός της Ευρώπης και στη συνέχεια να χτυπήσει όποιον ευρωπαϊκό στόχο επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τον επικεφαλής του Αχμέτ Ουζούμκου (Ahmet Uzumcu), το Ισλαμικό Κράτος αποδεδειγμένα έχει χτυπήσει με θειάφι και μουστάρδα σε επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή και πλέον υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει θανατηφόρα τοξικά υλικά.

Ο Ουζούμκου προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι οι τζιχαντιστές θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα σε τρομοκρατική επίθεση στη Δύση. «…οι υποψίες ότι μπορεί να παρασκεύασαν τα χημικά όπλα μόνοι τους, είναι άκρως ανησυχητικές», είπε ο Ουζούμκου μιλώντας σε τριήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) στην έδρα του στη Χάγη της Ολλανδίας.

«Αποδεικνύει ότι μπορούν να διαθέτουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία όπως και την πρόσβαση σε υλικά που πιθανώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χημικών όπλων», είπε ο Ουζούμκου. Ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, δήλωσε στο CBS News τον Φεβρουάριο ότι οι τζιχαντιστές έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μικρές ποσότητες χλωρίου και αερίου μουστάρδας.

Το Ισλαμικό Κράτος συνηθίζει να βομβαρδίζει με χημικά τους Κούρδους. Πρόσφατα όμως οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν με χημικά αέρια και στα συριακά στρατεύματα που φρουρούν το αεροδρόμιο της πολιορκημένης πόλης Ντέιρ Αλ Ζουρ, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στις 9 Μαρτίου το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε με χημικά αέρια στην ιρακινή πόλη Τάζα, νότια του Κιρκούκ, που την κρατάνε οι Κούρδοι Πεσμεργκά. Σκοτώθηκαν τρία παιδιά και προκλήθηκαν τραυματισμοί σε 1.500 ανθρώπους όπως καψίματα, εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα. Ο τρόμος της χημικής επίθεσης ήταν τόσο μεγάλος που 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην Τάζα και κατέφυγαν πρόσφυγες σε άλλες περιοχές του Ιράκ φοβούμενοι μια νέα πιθανή χημική επίθεση.

Η Ρωσία κατέθεσε μαζί με την Κίνα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη στενή παρακολούθηση των χημικών όπλων των τζιχαντιστών όπως και των οδών από τις οποίες προμηθεύονται τα υλικά για την παρασκευή τους. Υπενθυμίζουμε ότι έχει καταγγελθεί επισήμως ότι το Ισλαμικό Κράτος προμηθεύεται τα υλικά για την παρασκευή χημικών από την Τουρκία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου