Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Σε συνέντευξη του ο Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τονίζει την ανάγκη να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά και να "υιοθετήσει" ένα σύστημα όπως αυτό που έχει η Δανία.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι: "Προτείνω την επιστροφή της Ελλάδας στο υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (European Monetary System / EMS), στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η Δανία.

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα επιτρέπει ανατιμήσεις και υποτιμήσεις και υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει αν το νόμισμα υποτιμάται ή ανατιμάται πολύ. Είμαι πεπεισμένος ότι σε μια τέτοια νομισματική κατάσταση η ελληνική οικονομία σιγά-σιγά θα ανέκαμπτε. 

Τάσσομαι υπέρ του να αποκτήσει η Ελλάδα το ίδιο νομισματικό καθεστώς όπως η Δανία και έτσι να μπορέσει να αποκτήσει μια νέα ευκαιρία για να ανασυγκροτήσει ξανά της οικονομία της. Τάσσομαι υπέρ του να αποκτήσει η Ελλάδα τον έλεγχο της δικής της Κεντρικής Τράπεζα". 

Επιπλέον, είναι υπέρ κουρέματος του χρέους όπως δηλώνει :"Το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο, διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της". Ο Λαφοντέν δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας όμως και το κακό που έγινε στην Ελλάδα.

"Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η κύρια αιτία είναι ο λανθασμένος σχεδιασμός της Νομισματικής Ένωσης. Χώρες με αδύναμη οικονομία χρειάζονται ένα αδύναμο νόμισμα, χώρες με ισχυρή οικονομία χρειάζονται ένα ισχυρό νόμισμα. Η ελληνική οικονομία εξελίχθηκε συνεχώς προς το χειρότερο στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα τα τελευταία χρόνια". 

Τέλος, δεν δίστασε να αμφισβητήσει το πολίτευμα της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια ρήση ενός αρχαίου Έλληνα: "Ο Περικλής όριζε τη δημοκρατία ως μια κοινωνία στην οποία επικρατούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Αν αυτός ο ορισμός θεωρηθεί ως βάση, δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου