Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ IΜΙΑ

 

Επιστροφή από το Πάσχα που όμως κάθε άλλο ήσυχα πέρασε για το ΥΠΕΞ. Πρώτα πρώτα η αγωνία για την σταδιακή απομόνωση που περιέρχεται η χώρα. Έτσι, στις 4 Μαΐου το Κολέγιο των Επιτρόπων υιοθέτησε πρόταση για την ενεργοποίηση του άρθρου 29 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (πρόσφατο από 9 Μαρτίου ε.ε. νομοθέτημα) το οποίο προβλέπει ειδική διαδικασία σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν τίθεται σε κίνδυνο από σοβαρές και διαρκείς ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η διαδικασία αυτή δεν αποσκοπεί κατ’ αρχήν στην επιβολή κυρώσεων ή την απομόνωση ενός κράτους μέλους του ούτε έχει ως στόχο τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κράτους μέλους από τον χώρο Σένγκεν. Εν τούτοις, σύμφωνα με τον μηχανισμό αξιολόγησης του Σένγκεν, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη αξιολογήσεις του Σένγκεν με βάση ένα πολυετές και ένα ετήσιο πρόγραμμα αξιολόγησης.

Εάν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, η Επιτροπή μπορεί επιπλέον να εισηγηθεί στο αξιολογούμενο κράτος μέλος να λάβει ορισμένα ειδικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλισθεί η συμμόρφωση με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Τον Νοέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα.

Η έκθεση αξιολόγησης, η οποία αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις στην πραγματοποίηση ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Φεβρουαρίου 2016. Στις 12 Φεβρουαρίου 2016 το Συμβούλιο εξέδωσε συστάσεις για μέτρα αποκατάστασης. Δεδομένου ότι η έκθεση αξιολόγησης διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις, η Επιτροπή εξέδωσε, στις 24 Φεβρουαρίου 2016, εκτελεστική απόφαση σχετικά με συστάσεις για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Στόχος των συστάσεων είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όλους τους κανόνες Σένγκεν σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Στις 12 Μαρτίου 2016 η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο δράσης της για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που επισημάνθηκαν στην έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

Στις 12 Απριλίου 2016 η Επιτροπή παρουσίασε την αξιολόγησή της ως προς την καταλληλότητα του σχεδίου δράσης.

Στις 29 Απριλίου 2016 η Ελλάδα παρουσίασε την έκθεσή της για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει, με βάση έκθεση την οποία οφείλει να υποβάλει η Ελλάδα εντός τριών μηνών από τις συστάσεις του Συμβουλίου, κατά πόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι σοβαρές ελλείψεις. Η πρόταση σύστασης που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου αποτελεί την ανταπόκριση στη νομική αυτή υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου