Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ο ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ "ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ" ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2016

 

Την επιθυμία να βάλει την σφραγίδα του σε μια λύση, πιθανόν προεδρεύοντας σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην παρουσία του, εξέφρασε προς τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Λύση του Κυπριακού εντός της θητείας του που ολοκληρώνεται το 2016, θέλει ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος όπως εκμυστηρεύτηκε χθες το βράδυ στον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, θέλει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη λύση. «Εξέφρασε επιθυμία να βάλει την σφραγίδα του σε μια λύση, πιθανόν προεδρεύοντας σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην παρουσία του», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Με διπλωματικό τρόπο ο κος Κασουλίδης επιχείρησε μάλλον να μετριάσει τις προσδοκίες του Γενικού Γραμματέα, τόσο κατά τη συνάντηση τους στην έδρα των Η.Ε. όσο και μετά, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Βεβαίως είναι ευπρόσδεκτος, αλλά θα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο, όταν οι μεταξύ των δύο συνεννοήσεις θα είναι ώριμες, ώστε να είναι μια συνάντηση παραγωγική και να μην αποτύχει όπως το παράδειγμα του Greentree που έγινε παλαιότερα».

Όπως ανέφερε, αφού υπέδειξε στον συνομιλητή του, πως είναι επιθυμία και της Ε/Κ πλευράς η εξεύρεσης λύσης στο υπόλοιπο μισό της χρονιάς, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να προκύψουν περαιτέρω συγκλίσεις στις αμέσως εβδομάδες, προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Της συζήτησης δηλαδή του εδαφικό και του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας επιχείρησε να υποβαθμίσει τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης κάνοντας γενικά και αόριστα λόγο για «διάφορες παρεξηγήσεις». Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του Μπαν Γκι Μουν ο Γ.Γ. εξήρε την αποφασιστικότητα και επιμονή των Αναστασιάδη Ακιντζί και δηλώνει ενθαρρυμένος τη χθεσινή τους συνάντηση.

Πέραν του Κυπριακού, οι κύριοι Κασουλίδης και Μπαν Γκι Μουν συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό, το θέμα των κλιματικών αλλαγών καθώς επίσης την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου