Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

 

Οι λιβυκές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι εισήλθαν στην μεσογειακή πόλη Σύρτη, στο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη, και ότι έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές έχουν υποστεί σημαντική ήττα μην έχοντας πλέον οχυρό να σταθούν στη χώρα.

Αν και υπάρχει η πιθανότητα η υποχώρηση των τζιχαντιστών να εξυπηρετεί κάποιο στρατηγικό ελιγμό, αρκετοί αναλυτές επιμένουν ότι τα μέχρι στιγμής πολεμικά γεγονότα αποδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη ήταν πιο αδύναμο από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. 

Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο μήνες η δύναμη της οργάνωσης στη Λιβύη είχε υπολογιστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες σε 6.000 άνδρες και είχαν κριθεί ότι αποτελούσαν απειλή και για τη γειτονική Τυνησία. Την Πέμπτη οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης επιτέθηκαν στη Σύρτη από τρία σημεία, ενώ είχαν και την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών. Το απόγευμα της Πέμπτης το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ανακοίνωσε ότι οι λιβυκές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη Σύρτη, ότι δηλαδή την απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ενόπλους κυβερνητικούς να τραγουδάνε και να πανηγυρίζουν φωνάζοντας «ο Θεός είναι Μεγάλος» καθώς οδηγούν τα οχήματά τους μέσα στη Σύρτη. Στη μάχη της Σύρτης λέγεται ότι σκοτώθηκαν 100 Λίβυοι κυβερνητικοί και τραυματίστηκαν 490. Στη Σύρτη επιτέθηκαν δύο ταξιαρχίες φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων από τη Μισράτα όπως και άνδρες από τη Φρουρά των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων.

«Εάν οι αναφορές της λιβυκής κυβέρνησης είναι μερικώς αληθινές, βρίσκονται τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης. Εάν είναι εντελώς αληθινές, έφτασαν στα αρχηγεία του ISIS. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα μιλάμε για ώρες και όχι για ημέρες πριν το τέλος. Ο ρυθμός της προόδου είναι κατά πολύ ταχύτερος από ό,τι μπορούσε κανείς να προβλέψει πριν δύο ημέρες», δήλωσε ο Ματία Τοάλντο, ειδικός για θέματα Λιβύης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Τοάλντο πρόσθεσε ακόμα ότι το Ισλαμικό Κράτος απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη των κατοίκων της Σύρτης. Ο ίδιος επίσης λέει ότι η εκτίμηση ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε 6.000 ενόπλους στη Σύρτη ήταν λάθος, η πραγματικότητα δείχνει ότι ήταν περίπου 700. Στόχος των πολιτοφυλακών που απελευθέρωσαν τη Σύρτη είναι να παραδώσουν τη διοίκηση της πόλης στους Πρεσβύτερους και στις τοπικές Αρχές.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος τέλειωσε στη Λιβύη εάν η Σύρτη πέσει. Το παράδειγμα της Βαγδάτης δείχνει ότι εάν χάσουν έδαφος τότε το γυρνάνε στην τρομοκρατία και είναι πιθανό να έστειλαν τις δυνάμεις τους στην έρημο ώστε να ανασυνταχθούν ή να προετοιμαστούν για να επιτεθούν στην Τρίπολη».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου