Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥΣ

 

Έχασε και επίσημα την άριστη βαθμολόγηση ΑΑΑ και από τον τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, τον Moody’s. Η οικονομία της χώρας είχε υποβαθμιστεί από την Standard & Poor’s πριν από δύο χρόνια και τον περασμένο Μάρτιο από την Fitch. Έτσι λοιπόν, η Φινλανδία δεν ανήκει πια στην ομάδα των χωρών της Ευρωζώνης με την άριστη βαθμολογία AAA.

Αν και ακούγεται πρωτάκουστο, το τελευταίο διάστημα η Φινλανδία βιώνει βαθύτατη οικονομική κρίση. Οι πολίτες ορθώνουν τη φωνή τους και κατηγορούν το ευρώ για την ύφεση. Μετά από τρία χρόνια ύφεσης, το 2015 η ανάπτυξη στη χώρα ήταν μόλις 0,5%. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Τίμο Σόινι, τάχθηκε κατά της ένταξης της χώρας στην νομισματική ένωση, καθώς τώρα δε μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της. Λίγο μετά την κατάρρευση της NOKIA, της βιομηχανίας χάρτου και της κυρώσεις που επεβλήθησαν σε έναν από τους στενότερους οικονομικούς της εταίρους (Ρωσία), η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση, από την οποία δυσκολεύεται να ξεφύγει.

Όταν είχε βυθιστεί η χώρα σε κρίση τη δεκαετία του 90, η χώρα είχε υποτιμήσει το νόμισμά της ως προς το γερμανικό μάρκο κατά ένα τρίτο. Έτσι, ύστερα από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας κατάφερε να ανακάμψει. Σήμερα κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο καθώς δε διαθέτει δικό της νόμισμα και το ευρώ παραμένει άκαμπτο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου