Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΗΠΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

 

Με ξεκάθαρα αντιρωσική αιχμή ξεκίνησαν χθες κοινά ναυτικά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, αποτελούν μέρος της επιχείρησης «Ατλαντική Αποφασιστικότητα», μιας σειράς ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με άλλες χώρες και με διακηρυγμένο στόχο να θωρακιστούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έναντι της Ρωσίας, στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης.

Στις κοινές ασκήσεις της Μαύρης Θάλασσας, απέναντι από τις ρωσικές ακτές, θα πάρουν μέρος το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Porter, η ρουμανική φρεγάτα «Βασίλισσα Μαρία» και άλλα σκάφη. Ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι:

η διέλευση του αμερικανικού πολεμικού σκάφους από τον Βόσπορο και η συμμετοχή του στα ναυτικά γυμνάσια δεν έχει την έγκριση της Μόσχας, η οποία θα λάβει, δίχως αμφιβολία, απαντητικά αντίμετρα.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων ΗΠΑ - Ρουμανίας, των ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί επιθετική ενέργεια εναντίον της Ρωσίας (κάτι ανάλογο με ό,τι θα ήταν η πραγματοποίηση κοινών ναυτικών ασκήσεων Ρωσίας - Κούβας απέναντι από τη Φλόριντα).

Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, ένα ζήτημα που έχει ήδη τεθεί μέσω ανατολικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, από 8 έως 9 Ιουλίου.

Ρόλο «λαγού» σ’ αυτή την κούρσα παίζει η Ρουμανία, η οποία έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία μόνιμου στόλου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, με αποστολή την ανάσχεση της ρωσικής ισχύος. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής υποστηρίζουν ενεργά αυτή την ιδέα.

Ωστόσο η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες της Συμμαχίας αντιτίθενται, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αυτονόητη αντίδραση της Μόσχας, με αποτέλεσμα μια γενικότερη ψυχροπολεμική υποτροπή στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Λάδι στη φωτιά ήρθαν να ρίξουν και οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Πολωνία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες, με αιχμή τη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου, προεξοφλώντας την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, που πραγματοποιείται σήμερα, «θα αποφασίσουμε την εκ περιτροπής ανάπτυξη τεσσάρων ισχυρών, πολυεθνικών ταγμάτων στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία».

Προσέθεσε δε ότι αυτή η κίνηση «θα στείλει καθαρό μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό κάθε μέλους της Συμμαχίας, έτοιμο να το υπερασπιστεί» και ότι η ανάπτυξη των τεσσάρων ταγμάτων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της απάντησης στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και της ανάμειξής της στην ουκρανική κρίση.

Αν και ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα τέσσερα νέα τάγματα του ΝΑΤΟ, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για 2.500 - 3.000 άνδρες. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων μέτρων με αιχμή τη Ρωσία, όπως ο τριπλασιασμός της δύναμης άμεσης επέμβασης της Συμμαχίας στους 40.000 άνδρες και η δημιουργία μιας νέας ειδικής δύναμης 5.000 ανδρών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η δέσμευση των 28 κρατών-μελών να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, αντιστρέφοντας τη γενική τάση προς τη μείωση των αμυντικών δαπανών, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως δήλωσε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, καθώς το 2015 οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% και φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5%.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου