Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

 


Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση με το όνομα «Αργοναύτης 2016» διεξάγεται, στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας της Λάρνακας, εντός της ΑΟΖ και του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση συμμετέχει διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από 17 χώρες. Συνολικά, λαμβάνουν μέρος περίπου 150 ξένοι συμμετέχοντες με ισάριθμο περίπου αριθμό συμμετεχόντων από την Κύπρο. 

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε ότι το κύριο σενάριο της άσκησης είναι η διαχείριση κρίσης στη Μέση Ανατολή και ότι θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «Εστία» και «Νέαρχος», που αφορούν την υποδοχή αμάχων από περιοχές συγκρούσεων και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Eν τω μεταξύ περιέργως οι ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης στη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένου και του Euro 2016 στη Γαλλία, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αποδέκτες τους Αμερικανούς πολίτες. 

Όπως τονίζεται, οι επιθέσεις μπορεί να στοχεύσουν μεγάλες εκδηλώσεις, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη. Η ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες της Ευρώπης λήγει στις 31 Αυγούστου, όπως σημειώνεται.

Όσον αφορά το Euro 2016, ανάλογες πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει τόσο οι γαλλικές, όσο και οι βελγικές αρχές.Την προηγούμενη εβδομάδα, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στα αρχεία που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενός εκ των τρομοκρατών που χτύπησαν στις 13 Νοεμβρίου το Παρίσι, προκαλώντας το θάνατο 130 ανθρώπων.  

Υπήρχαν συγκεκριμένα σχέδια για χτύπημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μάλιστα έγινε αναφορά για τον αγώνα Αγγλία-Ρωσία, στη Μασσαλία, με βασικούς στόχους τους Βρετανούς οπαδούς. Εν αναμονή εξελίξεων σε δυο σημαντικά μέτωπα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου