Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΣΕ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT

 

Tα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.Σε μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωσης ξύπνησαν όλοι οι πολίτες των κρατών μελών της μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν. Η επιλογή του Brexit συγκέντρωσε το 51,9% έναντι 48,1% των ψηφοφόρων που επιθυμούσαν την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ η διαφορά στις ψήφους ήταν περί το 1εκατ.

Οι εξελίξεις στη Μεγαλή Βρετανία είναι ραγδαίες με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον να προαναγγέλλει την παραίτηση του τον Οκτώβριο κρίνοντας πως είναι απαραίτητη η αλλαγή ηγεσίας στη χώρα ενώ ισχυρούς κραδασμούς δέχεται και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος επίσης είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Στο μεταξύ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται πτώση και η στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό 31 ετών ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όχι μόνο η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ αλλά και όλες οι κεντρικές χώρες χωρών εντός και εκτός ΕΕ. Διαδοχικές είναι στο μεταξύ οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και οι συσκέψεις που διενεργούνται σε εθνικές επίπεδο ενώ προετοιμάζεται και συνάντηση των ηγετών του σκληρού πυρήνα της ΕΕ τη στιγμή που οι ευρωσκεπτικιστικές, εθνικιστικές αλλά και ξενοφοβικές δυνάμεις της ΕΕ...πανηγυρίζουν.

Γκρεμίζονται το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Στις 10.50, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 531,58 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 13,94%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 19,93 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν η στερλίνα και το ευρώ, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Η απάντηση στον απομονωτισμό και τους εθνικισμούς είναι η κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, σε δήλωση που θα κάνει σε λίγα λεπτά. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 250 δισεκατομμύρια στερλίνες για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τη λειτουργία των αγορών ώστε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές, μετά τη νίκη του Brexit.

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν στις 14:30 ώρα Ελλάδος σήμερα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της G7 για να συζητήσουν για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για τις διαβουλεύσεις αυτές.

Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει ότι θα υπάρξει "ντόμινο" δημοψηφισμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ψήφο στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν θα διεξαγάγει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα.

"Δεν φοβάμαι ντόμινο", δήλωσε ο Κερν στους δημοσιογράφους. "Η Ευρώπη θα χάσει κύρος και σπουδαιότητα στον κόσμο λόγω του βήματος που έκανε η Βρετανία. Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες θα γίνουν επίσης αισθητές για κάποιο χρόνο".

Την ανάγκη να παραμείνουν τα υπόλοιπα 27 κράτη ενωμένα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit υπογραμμίζουν τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόσεφ Ντολ και ο επικεφαλής της πολιτικής του ομάδας στο Ευρωκοινοβουλίο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε δήλωσή τους, υπογραμμίζουν τη δέσμευση του κεντροδεξιού κόμματος "στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ" και τη διαδικασία περαιτέρω ενοποίησης. "Σεβόμαστε, αλλά, παράλληλα, λυπόμαστε για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων.

Το αποτέλεσμα θα ζημιώσει και τις δύο πλευρές. Αλλά ήταν μια βρετανική ψήφος και όχι μια ευρωπαϊκή ψήφος. Οι πολίτες στα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη" δήλωσε ο Μ. Βέμπερ. Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κάνει λόγο για ανάγκη "αλλαγών" που θα φέρουν την Ευρώπη "πιο κοντά στους πολίτες της". 

"Είδαμε όλοι που έφερε την Ευρώπη η λιτότητα που επιβάλλεται από τα δεξιά κόμματα. Εργαζόμαστε πάνω σ' έναν οδικό χάρτη που θα επανακαθορίσει τις άμεσες προτεραιότητες της ΕΕ" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ριζικά, τώρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν, δήλωσε ο πρώην κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί για τις προεδρικές εκλογές του 2017. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, όπως πριν. Πρέπει να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ζιπέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Ζιπέ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «ένα ιστορικό σοκ για τη Μεγάλη Βρετανία», και τόνισε «Θεωρώ ότι θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος να αφήσουμε τον κόσμο να πιστεύει ότι ως 27 (χώρες της ΕΕ) μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν…

Χρειαζόμαστε μία νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης, επειδή τα μηνύματα έρχονται από παντού, όχι μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε. «Υπάρχει μία κατανοητή απογοήτευση με την Ευρώπη. Φαίνεται ως μία ακατανόητη γραφειοκρατική μηχανή, ανίκανη να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανίκανη να ελέγξει τα σύνορά της».

«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.

"Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας", δήλωσε ο Κόρμπιν στο στην τηλεόραση του BBC.

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει. "Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευθούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές έχουν «κινητοποιηθεί και είναι αποφασισμένες» μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

«Έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε αποφασισμένοι», δήλωσε σε συνέδριο ο Βιλερουά ντε Γκαλό, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το βρετανικό δημοψήφισμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν το Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Μετά την «αντάρτικο» της Σκωτίας και της Ιρλανδίας τώρα είναι η σειρά της Ισπανίας. Μετά το Brexit η Μαδρίτη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ για να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΕ πεθαίνει, πρόσθεσε σήμερα στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που έγινε χθες.

Η Βρετανία χρειάζεται τώρα μια "Brexit κυβέρνηση", σημείωσε και ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της από την ΕΕ."Η ΕΕ καταρρέει, η ΕΕ πεθαίνει", σημείωσε. "Ελπίζω ότι ρίξαμε το πρώτο τούβλο από τον τοίχο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών", πρόσθεσε.

Καμερον: Η χώρα χρειάζεται μια νέα ηγεσία αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας. Δεν χρειάζεται να θέσουμε ακριβές χρονοδιάγραμμα. Το θέμα μπορεί όμως να εξεταστεί στο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο. Αγωνίστηκα σε αυτή την εκστρατεία με τον μόνο τρόπο που γνωρίζω λέγοντας θαρρετά αυτό που πιστεύω: ότι η Βρετανία είναι καλύτερα εντός της ΕΕ...Ενημέρωσα τη βασίλισσα το πρωί...Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας για την αποχώρηση μας

Είναι σεβαστή η απόφαση των Βρετανών. Ευχαριστώ όσους μετείχαν στην καμπάνια για την παραμονή στην ΕΕ...Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την επιλογή που έκανε η Βρετανία. Η οικονομία της Βρετανίας είναι θεμελιωδώς ισχυρή...Θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές για όσους Ευρωπαίους ζουν εδώ
"Σοβαρή και δραματική" εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι "προετοιμασμένη" για το αρνητικό αυτό σενάριο.

Η απόφαση των Βρετανών για μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκρίσιμη με την περίπτωση του Σιδηρού Παραπετάσματος πριν από τριάντα χρόνια, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank Ούλριχ Κάτερ. «Είναι ένας πολιτικός σεισμός του ίδιου μεγέθους», δήλωσε ο οικονομολόγος στην Bild.

Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», προειδοποίησε Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank. «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωσή του ο Τζον Κράιαν διευκρινίζοντας ότι ο όμιλός του είναι καλά προετοιμασμένος».

Κανένας δεν έχει προτείνει κάποια αλλαγή στο καθεστώς που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής και μέλος των Συντηρητικών Ντάνιελ Χάναν μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. "Κανένας δεν έχει προτείνει κάποια αλλαγή στο καθεστώς τους", δήλωσε στο BBC, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μετανάστευση. "Το μόνο που ζητούμε είναι έναν έλεγχο όσον αφορά περίπου το ποιός εισέρχεται και σε τι αριθμούς", πρόσθεσε.

Στις 10:15 αναμένονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μ.Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ. Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Φρανσουά Ολάντ και στη Γαλλία μετά το «Τwist and Out» (γαλλική έκδοση της Huffington Post)

Ο Κάμερον πρέπει να παραιτηθεί μετά την ήττα του στην εκστρατεία που πραγματοποίησε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δηλώνει ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ. "Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit", δήλωσε ο Φάρατζ στο ITV News. "Δεν είναι αποδεκτό, δεν το πιστεύω (...) ότι θα παραμείνει", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Μπορεί να είναι κάποιος "μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω", κατέληξε.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις στο Λονδίνο και με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ τάχθηκε το 51,9% και υπέρ της αποχώρησης το 48,1%. Το ΒREXIT συγκέντρωσε περί τους 17.410.000 ψήφους ενώ η διαφορά κυμαίνεται σε περίπου 1εκατ. ψήφους.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. «Θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ηταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο Sky News.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να κάνει δηλώσεις προς το τέλος του πρωινού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και αναμένει ότι έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση, που προαναγγέλλει νέο σχολιασμό αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου