Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ BREXIT

 

Δύο ημέρες έπειτα από το δημοψήφισμα που «πάγωσε» την Ευρώπη και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην Iσπανία, οι πολίτες της οποίας καλούνται αύριο να εκλέξουν την νέα τους κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πολλά διεθνή ΜΜΕ, οι ισπανικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν τη νέα, μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πλέον στην Καταλονία και το Γιβραλτάρ.

Μετά το Brexit, οι Καταλανοί θέλουν να έχουν δικαίωμα να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους για το μέλλον, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα επιδιώξει συγκυβέρνηση στο Γιβραλτάρ μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ε.Ε.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Gabinet D’ Estudis Socials i Opinio Publica (GESOP) - πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία- έδειξε ότι, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά την πρώτη θέση με ποσοστό 28,2% (114 έως 188 βουλευτές). 

Την άνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη δεύτερη θέση (από τρίτη που ήταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις) - με ποσοστό 21,7% και 83-87 βουλευτές, την υποχώρηση στην τρίτη θέση του «Unitos Podemos» με 21,7% και οι «Πολίτες» στην τέταρτη θέση με ποσοστό 15,2%. Κανένα από τα κόμματα δεν θα έχει την αυτοδυναμία, όπως προκύπτει και από αυτή την δημοσκόπηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας που θα παίξει ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές, φαίνεται ότι έχει αλλάξει στάση σχετικά με την Καταλονία. Το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ήταν εκείνο που προέβαλε το αριστερό κόμμα προκειμένου να μη δεχθεί τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Τις τελευταίες ώρες, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής της συμμαχίας «Unidos Podemos» (της συνεργασίας Podemos με την Ενωμένη Αριστερά), δήλωσε ότι δεν θα επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Καταλονία ως απαράβατο όρο για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Η πρότασή μας είναι να γίνει το δημοψήφισμα, όμως είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε όλα. Θέλουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις χωρίς κόκκινες γραμμές και να ακούσουμε όλες τις προτάσεις», είπε ο Ιγκλέσιας σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Η Καταλονία, πλούσια και πυκνοκατοικημένη περιοχή με τη δική της γλώσσα, έχει ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας. Ακόμη και οι Καταλανοί που δεν υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ισπανία θέλουν να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους για το μέλλον. 

To Unidos Podemos αντιτίθεται στην απόσχιση, όμως η στάση του σχετικά με το δημοψήφισμα έχει βοηθήσει να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική βάση στην περιοχή.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Unidos Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές μπορεί να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας αν και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ αυτή τη στιγμή, για να περισώσει ψήφους, αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου