Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 42 ΧΡΟΝΙΑ

 

Μετά από 5 χρόνια, το προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη καθιερωμένη δεξίωση.«Ως Λαός και ως Έθνος να μην λησμονούμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία όκωσπερ τείχεος» επισήμανε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πρώτη μετά από πολλά χρόνια δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Ήταν εκεί παρόντες άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί και οι μοναδικές στιγμές που βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον ήταν κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στο αίθριο (Περίπτερο) του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους καλέσε για συζήτηση και για ένα ποτό.

Τι είδους όμως συζήτηση; Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν να χαριεντίζονται μεταξύ τους, να ομιλούν περί γραβάτας (κι αν ξέρουν τη δένουν), για το εξοχικό που νοίκιασε ο κΤσίπρας στο Σούνιο, για το αν θα πάνε ή όχι διακοπές και για τις αναμνήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Πρoεδρικό Μέγαρο.

Σαν ντεκόρ χρησίμευσαν μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου Ελληνίδων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με έναν αξιωματικό σε ρόλο Μπιθικώτση (τραγουδούσε με πολλή μαεστρία το«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»), τους ευζώνους της προεδρικής φρουράς, τους υπαλλήλους της Προεδρίας (με πρώτο ρόλο τη Λώρα Μολυβιάτη, την επί των Δημοσίων Σχέσεων) και τον σεφ Στέφανο του Προεδρικού Μεγάρου πάντοτε πρόθυμο να προσφέρει τα αγαπημένα ποτά των πολιτικών αρχηγών.

Προτού αναφερθεί τι ακριβώς έλεγαν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, σημειώνεται ότι την ίδια ώρα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός-καναλάρχης Νίκος Παππάςκυκλοφορούσε μέσα στο πλήθος με προσφιλές θέμα (τι άλλο;) τα κανάλια. Προανήγγειλε μάλιστα το κλείσιμο του καναλιού Mega επιχειρώντας παράλληλα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το Mega «αποτελεί πλέον παρελθόν» και ότι για το κλείσιμο ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες του. 

Αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του «υπουργού-καναλάρχη», λέγοντας ότι είναι απλώς «διαιτητής». Συνάντησε διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο είπε ότι εάν το τίμημα της άδειας είναι μεγάλο κι ότι αν οι υποψήφιοι δώσουν πολλά λεφτά, τότε είναι πολύ πιθανόν να δοθεί άδεια και για πέμπτο κανάλι, αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους. 

Όταν ο συγκεκριμένος διευθυντής τον ρώτησε αν θα κλείσει ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους φόρους,έχει 500 εργαζόμενους, δεν έχει ζημιές, έχει μικρό κέρδος, επειδή θα καταβάλει μικρότερο τίμημα, από τους άλλους υποψήφιους νεοκαναλάρχες, ο «υπουργός-διαιτητής» απάντησε ξερά ότι κανένας σταθμός δεν έχει άδεια, οι προσωρινές, είπε,έχουν λήξει τον Δεκέμβριο του 2015. Αμέσως μετά απομακρύνθηκε για να συναντήσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Στο αίθριο του Προεδρικού Μεγάρου στολισμένο με την σημαία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτή με τον εθνόσημο, διεξαγόταν μία καθόλα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις... γραβάτες.

Ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος των μοϊκανών χωρίς γραβάτα, αλλά πού θα πάει, θα τη φορέσει, είπε αστειευόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλο που δεν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε ευθέως τον κ. Τσίπρα:

Κ.Μ. - Αλήθεια, πόσες γραβάτες έχεις;
Αλ.Τσ.- Έχω πολλές, αλλά δεν τις βάζω.
Κ.Μ. - Τουλάχιστον ξέρεις να τις δένεις;
Αλ.Τσ. - Ναί, έμαθα στη διάρκεια της θητείας μου στο Πολεμικό Ναυτικό.  
Κ.Μ. - Μα, φορούν οι ναύτες γραβάτες;
Απάντηση όμως δεν πήρε...

Η συζήτηση συνεχίστηκε όχι βεβαίως για το χρέος, ούτε για τα προαπαίτούμενα των εργασιακών, ούτε καν για τον εκλογικό νόμο ή την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά για τις διακοπές. Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι προσπαθεί να φύγει για λίγες ημέρες, γύρω στον Δεκαπενταύγουστο και του είπε ότι έχει ενοικιάσει ένα εξοχικό στο Σούνιο: «Για τη γυναίκα μου και για τα παιδιά μου το έκανα. 

Μη νομίσεις ότι πρόκειται για καμιά βίλα. Ένα σπίτι είναι χτισμένο το 1960, αλλά με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Βγαίνεις έξω και μπλουμ στη θάλασσα. Όχι βίλα ή μεζονέτα όπως γράφτηκε, αλλά ένα σπίτι του '60. Βέβαια πηγαινοέρχομαι, αυτό είναι κουραστικό, αλλά είναι το πιο κοντινό».

Η Φώφη Γεννηματά δεν αντάλλαξε ούτε μια κουβέντα με τον Πρωθυπουργό, κυρίως όμως ούτε καν χαιρέτησε τον Πάνο Καμμένο. 

Το tweet του υπουργού Αμυνας που ειρωνευόταν την ασθένειά της είχε περάσει τα όρια: «Αυτού του ανθρώπου δεν πρόκειται να του μιλήσω ποτέ στη ζωή μου» έλεγε η Φώφη Γεννηματά εμφανώς οργισμένη. Κατά τα άλλα, υπήρξε μια ευχάριστη συνομιλία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την Φώφη Γεννημάτα και μια θερμή υποδοχή που έγινε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος όπως είπε κάποιος είναι ο «προτελευταίος των μοϊκανών», γιατί ούτε κι αυτός φορούσε γραβάτα.

Στους κήπους ένα μεγάλο πηγαδάκι από γαλάζιους βουλευτές στήθηκε γύρω από τονΑντώνη Σαμαρά. Όλοι είχαν κάτι να του πουν και τον ρωτούσαν αν βλέπει εκλογές. Αλλο ένα πηγαδάκι στήθηκε ανάμεσα στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ι.Στουρνάρα και την πρόεδρο της Εθνικής Τραπέζης Λούκα Κατσέλη.

Η τελευταία επιχειρούσε να διαψεύσει πληροφορίες που την ήθελαν να αναλαμβάνει τη διοίκηση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. «Εγώ δεν κάνω για να πουλάω οικόπεδα και ακίνητα» έλεγε με νόημα. Σημαντική παρουσία ήταν και του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο μάλιστα συνάντησε ο Πρωθυπουργός ζητώντας του τις εκτιμήσεις του για τη διεθνή κατάσταση. 

Ο Πρωθυπουργός συνάντησε και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, και ακολούθησε ο εξής διάλογος: «Έμαθα ότι τον φίλο σου τον καθάρισε ο Ερντογάν». Ο αρχηγός απάντησε «πρώην φίλος μου. Ναι, τον καθάρισε, αλλά οι πληροφορίες μας λένε, κύριε πρόεδρο, ότι ο Ερντογάν επισπεύδει τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις για τις 3 Αυγούστου. Και εκεί θα γίνει προφανώς το μεγάλο ξεκαθάρισμα».

Ηχηρή ήταν η απουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απήντησε με ένα ξερό «όχι» στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε διακοπές σε νησί των Κυκλάδων, και μάλλον δεν ήθελε να διακόψει τις διακοπές του.

Εντυπωσιακές παρουσίες της Όλγας Γεροβασίλη με ολόσωμη ασπρόμαυρη φόρμα, της Όλγας Κεφαλογιάννη με ασύμμετρο ριγέ φόρεμα σε χρώματα άσπρο-μπλε-κόκκινο, τηςΘεοδώρας Τζάκρη με total black στενό μίνι φόρεμα και 12ποντες γόβες, της Κατερίνας Μάρκου με ένα κίτρινο έξωμο φόρεμα, της Έλενας Κουντουρά με ολόσωμη φόρμα με λεπτομέρειες από μαύρη δαντέλα σε ιβουάρ φόντο, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου με πιασμένο μαλλί από τη μία πλευρά και βεβαίως των κοριτσιών του Λυκείου Ελληνίδων.

Ο μπουφές λιτός, κάποια καναπεδάκια με τόνο, ντιπ γιαορτιού και φρέσκα λαχανικά, τρουφάκια, σουδάκια, πορτοκαλάδες, βυσινάδες, κρασί και άλλα επώνυμα αναψυκτικά. Η σεμνή τελετή για τα 42α γενέθλια της Δημοκρατίας έλαβε τέλος, όταν αποχώρησε ο πρωθυπουργός. Στην αποχώρησή του συνάντησε τον Αδωνι Γεωργιάδη. Και τι τού είπε νομίζετε; «Καλά που φόρεσες γραβάτα, στον Αγιο Δημήτριο για να ξεχωρίζεις ότι είσαι δεξιός».

Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: Η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και  σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967 – 1974, σε όλους  όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας.

Και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας. Το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στην χώρα μας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.

Σήμερα, 42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Μπαίνοντας σε  έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι  η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου,  η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.

Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία. Γι αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω  στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021. 

Οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών 
στο Προεδρικό,τα πηγαδάκια και οι γκρίνιες

Άνοιξαν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου για τη γιορτή της Δημοκρατίας. 
Χωρίς συζύγους και συντρόφους οι πολιτικοί αρχηγοί - «Πάγος» μεταξύ Φώφης-Καμμένου - Τι είπε ο Τσίπρας για την μετανάστρια Καντίτσα Σάνκο που τον είχε συνοδεύσει στην εκδήλωση του 2008 και τώρα ζει στο Λονδίνο

«Η καλύτερη δεξίωση για εμένα ήταν το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων», εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος στους πολιτικούς αρχηγούς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο λεγόμενο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου.

Είθισται να πραγματοποιείται ένα άτυπο σύμβουλο στο περιθώριο της εκδήλωσης για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στο οποίο αν και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα χαλαρό  - λέγοντας οι καθένας για τις διακοπές του- επικρατούσε ένα αίσθημα νοσταλγίας, ενώ δεν έλειψαν οι αστεϊσμοί, αλλά και οι…. γκρίνιες.

Έπειτα από περίπου πέντε χρόνια επανέρχεται ο θεσμός του εορτασμού της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος είχε διεκόπη τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων.

Αυτή τη φορά οι προσκλήσεις ήταν αυστηρά προσωπικές και οι καλεσμένοι προσήλθαν χωρίς συζύγους, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά: Όλοι οι καλεσμένοι πέρασαν από ανιχνευτή μετάλλων πριν κατέβουν τα σκαλιά προς τον κήπο του Μεγάρου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη εμφάνισή του στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου το 2008, ως πρόεδρος του Συνασπισμού, τότε. Την εποχή εκείνη όλα τα φλας και η προσοχή των καλεσμένων του Προέδρου Κάρολου Παπούλια ήταν στραμμένα επάνω του.

Οχι τόσο για την εμφάνισή του (με μαύρο τζιν παντελόνι, μαύρα αθλητικά παπούτσια), όσο για τη συνοδό του. Η Καντίτσα Σάνκο, η μετανάστρια που συνόδευε τότε τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα ζει στο Λονδίνο και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχει παντρευτεί και έχει παιδιά. Μάλιστα, τότε ο πρώην πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος μπερδεύτηκε και νόμιζε πως ήταν η γυναίκα του και τον ρωτούσε «πώς τα περνάτε στο σπίτι, με τα πεθερικά;».

Στο παρελθόν αναφέρθηκε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως είχε παρευρεθεί για πρώτη φορά σε δεξίωση, για τη γιορτή της Δημοκρατίας, σε ηλικία 17 ετών, συνοδεύοντας τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά.

Συζήτηση έγινε και για τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη να αναφέρει αστειευόμενος στον κ. Αλέξη Τσίπρα: «Εγώ δεν πήρα πρόσκληση». Άμεση η απάντηση από τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, οποίος με καυστικό χιούμορ του είπε: «Δεν πήρες εσύ πρόσκληση, πέφτει ο Τσίπρας».

«Πάγος» μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και της Φώφης Γεννηματά, μετά το αδιανόητο σχόλιο του προέδρου των ΑΝΕΛ για την αναπηρική σύνταξη που δήθεν λαμβάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έβαλε το θέμα των εξετάσεων για την ιθαγένεια των αλλοδαπών, τονίζοντας τον παράλογο βαθμό δυσκολίας. Έφερε ως παράδειγμα ένα ζευγάρι που ζει σε ένα νησάκι του Αιγαίου.

Το ζευγάρι  πήγε στη Ρόδο να δώσει εξετάσεις και τους ρώτησαν το όνομα κάποιου  αναπληρωτή υπουργού.  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος  Μητσοτάκης είπε ότι είναι απαράδεκτο, άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι. Υπογράμμισαν πως  μπορούν να αλλάξουν το νόμο για τις εξετάσεις, με σκοπό να επικεντρώνονται οι ερωτήσεις στα βασικά.

Δεν έλειψαν και οι γκρίνιες, καθώς ο κ. Λεβέντης έθεσε θέμα για την παρουσία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση  Θεοχαρόπουλου στο κιόσκι. «"Γιατί είναι αυτός εδώ;", δεν είναι εκλεγμένος αρχηγός...» είπε ο Βασίλης Λεβέντης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  ρώτησε τους αρχηγούς αν θέλουν του χρόνου η εκδήλωση να είναι με συνοδούς, καθώς στη φετινή δεξίωση απαγορεύτηκε οι προσκλήσεις να είναι διπλές, γιανα λάβει αρνητικές απαντήσεις. Η εκδήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, κόστισε περί τα 5.000 ευρώ, ενώ τα κρασιά ήταν χορηγία του κτήματος  Κοκοτού.

«Πηγαδάκια».Σε πηγαδάκι βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. «Αφήσαμε την Κρήτη για να έρθουμε σήμερα εδώ» είπε ο κ. Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό για να του απαντήσει ο κ. Τσίπρας: «Εγώ πριν κοιμηθώ τον παίρνω τηλέφωνο (σ.σ τον κ. Αποστολάκη) και τον ρωτάω. Είστε καλά;».

Και ο κ. Αποστολάκης γελώντας είπε «εγώ τον συμπαθώ τον πρόεδρο».  Ενδιαφέρον στιγμιότυπο ήταν και η αγκαλιά του Πάνου Καμμενου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ -παρά την κόντρα που είχε δημιουργηθεί πριν μήνες όταν και ζητούσε την παραίτηση του υπουργού απειλώντας να αποσυρθεί από την κυβέρνηση- πήρε τον κ. Μουζάλα αγκαλιά και είπε στους φωτογράφους: «Βγάλτε μας μια φωτογραφία να σκάσουν ολοι...».

Διάλογος Τσίπρα με Θάνου και Παπαγγελόπουλο.Ενδιαφέρον ήταν το πηγαδάκι που δημιουργήθηκε με τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αναφέρει με χιούμορ ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό: «Να φύγουμε, δεν παρεμβαίνουμε στην δικαιοσύνη». Και προσθέτει  ο κ. Παπαγγελόπουλος «και να θέλαμε αυτές είναι αδέκαστες». Να σημειώσουμε πως ήταν ιδιαίτερα θερμός ο κ. Τσίπρας με την κυρία Θάνου την οποία όχι μόνο χαιρέτησε, αλλά και ασπάστηκε.

Μην του πάρουν…. βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία φοβήθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, έτσι όπως διέσχιζε τον κήπο, είδε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο σε πηγαδάκι με νεοδημοκράτες βουλευτές.  Ο πρωθυπουργός στάθηκε και του έκανε πλάκα πως πρέπει να φύγει για να μην τον πάρουν μαζί τους...

Είναι πολύ βαρετές οι Βρυξέλλες, είπε με συμπονετικό τρόπο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όταν βρέθηκε κοντά στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Στις πολύ εντυπωσιακές παρουσίες της βραδιάς περιλαμβάνονται οι βουλευτίνες Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) με κρουαζέ φόρεμα και η Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι) με έξωμο κίτρινο φόρεμα.

Την παράσταση όμως, έκλεψε σε επίπεδο ενδυματολογικό μια δημοσιογράφος που φορούσε μακρύ λευκό φόρεμα και είχε επιλέξει μια «τιάρα» για το κεφάλι της. Στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου βρέθηκαν και η Νάντια Βαλαβάνη με τον Διονύση Τσακνή.

Οι δηλώσεις.Στο πλαίσιο μιας λιτής τελετής, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, των πολιτικών αρχηγών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά, Βασίλη Λεβέντη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Σταύρου Θεοδωράκη, Πάνου Καμμένου, Βασίλη Λεβέντη καθώς και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε με τον τρόπο που αρμόζει το κορυφαίο αυτό γεγονός και πρωτίστως με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και παρόντες τους αντιστασιακούς, οι οποίοι εκπροσωπούν τη ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην πατρίδα την 24η Ιουλίου του 1974.

Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, και σημείωσε ότι ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό:

«Πριν απ' όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε - και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία "όκωσπερ τείχεος". Δοθέντος ότι όταν στον Τόπο μας καταλύθηκε η Δημοκρατία βιώσαμε πραγματικές τραγωδίες, οι οποίες στοίχισαν ακόμη και τμήμα του Εθνικού μας Κορμού. Πρόσφατη απόδειξη η μαρτυρική Κύπρος, στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται ως την τελική της δικαίωση. Κι ακόμη τούτο:

Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες.

Κυριάκος Μητσοτάκης.Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα τη μεγάλη κρίση που τη μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα αλλά και αλήθεια ως βασική προϋπόθεση συλλογικής αυτογνωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Γιορτάζουμε σήμερα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα γιορτής και ταυτόχρονα μια ημέρα περισυλλογής. Είναι μια ημέρα γιορτής για να ενθυμούμαστε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού και το έργο του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο οποίος αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Είναι όμως και ημέρα περισυλλογής για το πώς η δημοκρατία στη χώρα μας μπορεί να ριζώσει περισσότερο, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Σταύρος Θεοδωράκης.«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει σήμερα από τους στρατιωτικούς, αντιθέτως ο στρατός είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαού μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η δημοκρατία κινδυνεύει ακόμα και σήμερα από το κομματικό κράτος, από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, από την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας πως «δυστυχώς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν.

Αλλά πολλά απ΄ αυτά τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να ανταγωνιστούμε όλοι για να τα αλλάξουμε». Μάλιστα, στράφηκε προς όλους εκείνους τους πολίτες που απέχουν από την πολιτική, από εκείνους που δεν ψηφίζουν, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία κινδυνεύει και από την αποχή των πολιτών.

Φώφη Γεννηματά.«Σήμερα  θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με την τυραννία και το φασισμό και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Η ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα στηρίχτηκε στην ενότητα του λαού και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μακριά από διχασμούς και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε πως «αυτή την ομοψυχία και εθνική συνεννόηση χρειαζόμαστε όσο ποτέ σήμερα».

«Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  μπορούμε  να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για  να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν μπορεί μόνος του» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δημήτρης Κουτσούμπας.Δυστυχώς 42 χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, τα μεγάλα λόγια περί δημοκρατίας, που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή, μένουν έξω απ' τους τόπους  δουλειάς, καταρρέουν στις Συνόδους του ΝΑΤΟ.

Που ετοιμάζουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως δεν τις θυμούνται καθόλου όταν φέρνουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες στη Βουλή, για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ευνοούν τους λίγους και βέβαια ματώνουν, γονατίζουν τον ελληνικό λαό.

Να είμαστε καλά, καλή δύναμη σε όλους" δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στην δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Βασίλης Λεβέντης.Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο.

Όπως είπε, επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι, είναι όλοι στα κάγκελα και υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων αναχωρεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά.

«Αντιλαμβάνεστε - όπως είπε - ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση». Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Βουλή στάθηκε ανώριμη να ψηφίσει την απλή αναλογική.

Και προσέθεσε ότι πολλοί ακόμη δεν πιστεύουν στην ισοτιμία της ψήφου και στις δημοκρατικές διαδικασίες, και κατέληξε τονίζοντας ότι θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό όσοι δεν ψηφίσαν την απλή αναλογική.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου