Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΤΙ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ

 

Για μια νέα, λαμπρή περίοδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ- εξαίροντας παράλληλα την κινεζική πρωτοβουλία «One Belt, One Road».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κίνας, ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας «Μια ζώνη ένας Δρόμος» (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει σημαντικά και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας. 

Μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο, τόνισε ο κ. Τζινπίνγκ.

Υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες και οι επενδύσεις ήταν στο επίκεντρο συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες: 
-Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

-Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

-Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. 

-Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

-Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο». 

-Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

-Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). 

-Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

-Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ. 

Στην Απαγορευμένη Πόλη.Στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας. 

Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη», από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας - όπου είχαν εγκατασταθεί απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, αναχωρεί για τη Σαγκάη.




 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου