Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΧΩΡΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε

 

Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και η Ουγγαρία. Αυτή είναι η λίστα με τις χώρες που έχουν, μέχρις στιγμής ‘εκφράσει’ επιθυμία για αποχώρηση από την Ένωση.

Παρόλο που έχουμε ακούσει, από την ημέρα του Brexit, πολλές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, για την ανάγκη γρήγορης εξόδου της Βρετανίας και ισχυροποίησης του φεντεραλισμού στην υπόλοιπη ένωση, στην πράξη δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως είναι διαφορετικό πράγμα να εκφράζονται απόψεις και διαφορετικό πράγμα τα εφαρμόζονται πράξεις. Προφανώς καμία χώρα δεν επιθυμεί να είναι η πρώτη, μετά τη Βρετανία, που θα φύγει. 

Εκεί είναι το σημείο-κλειδί που πατά η Γερμανία, προσπαθώντας να κρατήσει τα ηνία της Ένωσης. Είτε με υποσχέσεις περί Ευρωστρατού, είτε με υποσχέσεις περί ‘χαλάρωσης’ της οικονομικής πολιτικής, ο σκοπός είναι ένας. Η συνέχιση, σχεδόν χωρίς αλλαγές, του status quo δηλαδή της γερμανικής Ευρώπης και όχι της Ευρωπαϊκής Γερμανίας.

Όσο για τις χώρες που έχουν εκφράσει θέληση για αποχώρηση. Το πολιτικό σκηνικό στις χώρες αυτές αλλάζει. Επί παραδείγματι η Λεπέν έρχεται με φόρα, να διεκδικήσει την εξουσία. Πιθανές αλλαγές πολιτικών συσχετισμών, στις χώρες αυτές, να επιταχύνουν τις εξελίξεις…





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου